Ga naar de inhoud

Nike stopt samenwerking met NBA-ster Kyrie Irving: "Geen plaats voor haat of antisemitisme"

De Nike Kyrie is al jarenlang een van de populairste basketbalschoenen van Nike.

Sportgigant Nike heeft de samenwerking met NBA-speler Kyrie Irving met onmiddellijke ingang stopgezet. De controversiële basketballer kwam onlangs andermaal in opspraak nadat hij op sociale media propaganda gevoerd had voor een antisemitische docufilm.

Kyrie Irving is al enkele jaren een van de allergrootste namen in de NBA, maar ook een van de meest controversiële. De spelverdeler van Brooklyn is een notoir aanhanger van complottheorieën, beweerde ooit dat de aarde vlak is en sprak zich ook openlijk uit tegen het coronavaccin.

 

De druppel die de emmer van Nike deed overlopen, was een link naar een antisemitische documentaire die Irving onlangs deelde op sociale media. Zijn club Brooklyn zette Irving na enkele dagen talmen uiteindelijk op non-actief en nu heeft ook Nike ingegrepen: de sportgigant zet de samenwerking met de basketballer stop.

 

Irving had een sponsorcontract bij Nike sinds 2014, een bijzonder lucratieve deal die volgend jaar zou aflopen. De "Nike Kyrie" is een van de populairste basketbalschoenen uit het gamma van de Amerikaanse sportreus en de release van het nieuwste model, de Kyrie 8, was gepland voor 8 november.

Bij Nike vinden we dat er geen plaats is voor haatdragende taal en we veroordelen elke vorm van antisemitisme.

Maar zover zal het dus niet komen, want Nike heeft de samenwerking met Irving met onmiddellijke ingang stopgezet. De Kyrie 8-schoen wordt ook niet meer uitgebracht.

 

"Bij Nike vinden we dat er geen plaats is voor haatdragende taal en we veroordelen elke vorm van antisemitisme", klinkt het in een mededeling van Nike. "We zijn diep teleurgesteld door de situatie en de gevolgen voor iedereen."

 

"We hebben besloten om onze samenwerking met Kyrie Irving op te schorten met onmiddellijke ingang en we zullen de Kyrie 8 niet langer lanceren", aldus Nike, dat naar verluidt jaarlijks zo'n 11 miljoen dollar sponsorgeld betaalde aan Irving.