Ga naar de inhoud

Neymar meldt zich in de rechtbank in Barcelona voor zijn fraudeproces

Neymar staat vanaf vandaag terecht in Barcelona op verdenking van mogelijke fraude bij zijn transfer in 2013 van Santos naar Barça. Het proces zal zo'n twee weken duren. Neymar zelf komt vrijdag aan het woord. Hij riskeert twee jaar cel en een miljoenenboete.

Niet alleen Neymar moest voor de rechter verschijnen, ook zijn moeder en vader, die ook zijn manager is, staan terecht. Net als de voormalige Barcelona-voorzitters Josep Bartomeu en Sandro Rosell, gewezen Santos-voorzitter Odilio Rodrigues en nog een handvol andere clubbestuurders.   

 

Het proces werd aangespannen door investeringsmaatschappij DIS. Die beschikte over 40 procent van de transferrechten van Neymar maar voelde zich bedrogen omdat de officiële transfersom van 57 miljoen euro veel lager was dan de 83 miljoen euro die er werkelijk zou zijn betaald.   

 

DIS vraagt via zijn raadsman voor Neymar vijf jaar cel en wil 34 miljoen euro compensatie, plus zware boetes voor speler en clubs. De Spaanse aanklager is iets milder en eist twee jaar gevangenisstraf voor de speler met een boete van 10 miljoen euro. 

 

Vrijdag is het de beurt aan Neymar om te getuigen. De aanvaller van PSG, die zondag nog de enige goal scoorde in de topper tegen Marseille, kent zijn lot in principe op 31 oktober.