Ga naar de inhoud

Campenaerts valt niet van zijn stoel na uurrecord Ganna: "Van Aert en Evenepoel kunnen deze afstand kloppen"

 zo 9 oktober 2022 09:09

Filippo Ganna heeft het geflikt. Na weken vol mysterie heeft de Italiaan gisteren zijn langverwachte werelduurrecordpoging tot een goed einde gebracht. De eindbalans: 56,792 kilometer. Ex-recordhouder Victor Campenaerts deed zijn petje af, maar bleef toch wat op zijn honger zitten. "Ik denk niet dat Ganna met een optimale conditie aan de start verschenen is", klonk het op Radio 1.

Victor Campenaerts, 2 maanden geleden: "Als Filippo Ganna een werelduurrecordpoging doet, gaan we van onze stoel vallen."

 

Victor Campenaerts, 2 weken geleden: "Het record van Filippo Ganna zal minder straf zijn dan ik gedacht had."

 

Het is het tweede geworden. "Het is fenomenaal snel, maar ik val niet achterover van deze afstand", vertelde onze Belgische ex-werelduurrecordhouder over het kersverse werelduurrecord van Filippo Ganna (56,792 kilometer). Zoals velen twijfelde ook Campenaerts aan de timing van de aanval van de Italiaan.

 

"Ik wil geen glans van zijn prestatie halen, maar ik denk niet dat hij met een optimale conditie aan de start verschenen is in Zwitserland."

"Wie deze afstand kan kloppen? Wout van Aert en Remco Evenepoel.

Victor Campenaerts

Ganna zelf deelde die mening. "Ik denk dat ik - op een ander moment in het seizoen - nog beter kan presteren", vertelde hij na afloop van zijn poging.

 

Het laatste woord over Ganna en werelduurrecordpogingen is dus nog niet gevallen. "Als hij zijn vormpeil van 2020 terug te pakken heeft, zal hij een nog straffere prestatie neerzetten", denkt ook Campenaerts.

 

Of eet er iemand anders hem de kaas van het brood? "Wie deze afstand kan kloppen? Wout van Aert en Remco Evenepoel zijn de geknipte mannen. Maar zo'n voorbereiding is bijna onmogelijk om in te plannen in hun drukke kalender."

"De conservatieve start was tactisch"

Victor Campenaerts zit momenteel op hotel voor Parijs-Tours, maar heeft de poging van Ganna dus toch nauwlettend kunnen volgen. "We zaten hier met enkele ploegen in de eetzaal te kijken naar de livestream."

 

De ex-werelduurrecordhouder besprak op Radio 1 het volledige uur van Filippo Ganna. Van de strategie rond zijn conservatieve begin tot de invloed van zijn 3D-geprinte fiets.

 

"De voorzichtige start van Ganna is gespiegeld aan de tactiek van zijn trainer - de vorige recordhouder - Dan Bigham. Daar zit wetenschap achter. De versnelling naar je topsnelheid is heel lastig. Ganna heeft dat zo stelselmatig mogelijk gedaan. Hij schreef uiteindelijk het record op zijn naam, dus is dat de beste tactiek gebleken."

 

In het middenstuk van zijn poging kwam Ganna - met rondjes van 15.5 seconden - echt op toerental. "Dat was zeer indrukwekkend", zag ook Campenaerts. "Fenomenaal dat hij onder de 16 seconden bleef. Ik kan u verzekeren: dat is razendsnel op een piste."

Ganna toonde zich in het slot van de wedstrijd wel menselijk toen zijn rondetijden stilletjes weer aandikten."Iedereen heeft grenzen, maar Ganna heeft nog maar eens bewezen dat die van hem zeer ver liggen. 56,792 Kilometer om exact te zijn."

 

Voor de poging van Ganna, orakelde Campenaerts al dat de Italiaan toch rond de 57 kilometer zou eindigen. "Daar doelde hij ook op denk ik. Als hij zijn versnelling tot op het einde zou doorgezet hebben, was hij ook over die grens gegaan."

 

En last but not least: vooraf is er heel wat inkt gesneuveld over de impact van de 3D-geprinte bolide van Ganna. "Het is zeker een "marginal gain" geweest. Trager zal het hem niet gemaakt hebben. Maar zelfs op een standaardmodel had Ganna het record op zijn naam geschreven."

Gerelateerd: