Ga naar de inhoud

Het uur van de waarheid voor Filippo Ganna: "1 meter verder en recordpoging is geslaagd"

 vr 7 oktober 2022 11:22
Zaterdag probeert Filippo Ganna het uurrecord scherper te stellen.

Wordt het een prestatie voor de eeuwigheid? Of kan Filippo Ganna de neerwaartse spiraal niet ombuigen en draait zijn aanval op het werelduurrecord uit op een ontgoocheling? Zaterdagavond geeft Ganna het antwoord op de piste van Grenchen. Een inschatting van wat er in het hoofd en de benen van Ganna omgaat.

16 april 2019: Victor Campenaerts in Aguascalientes (Mexico) - 55,089 kilometer

19 augustus 2022: Dan Bigham in Grenchen (Zwitserland) - 55,548 kilometer

8 oktober 2022: Filippo Ganna in Grenchen (Zwitserland) - ?

 

De chronometer werd de jongste maanden geregeld (onverwacht) op pauze gezet, maar zaterdagavond (20 u) valt Filippo Ganna dan toch het werelduurrecord aan in Zwitserland.

 

Een poging van Ganna stond in de sterren geschreven en augustus leek lange tijd het gereserveerde slot voor een aanval, maar de 26-jarige Italiaan keek de andere kant op en zijn team Ineos Grenadiers stuurde Dan Bigham als proefkonijn de piste op. 

Performance engineer vestigde het uurrecord deze zomer.

Die generale repetitie werd een succes, maar de aankondiging van Ganna om alsnog een herfstjacht te openen op de afstand van Bigham, was verrassend.

 

Tijdritbeest Ganna heeft voor zijn reputatie namelijk een teleurstellend wegseizoen achter de kiezen. 

 

Geen geel in Kopenhagen, een matige Tour, geen Europese titel en weggereden op het WK in Wollongong. 

 

"Filippo heeft de jongste jaren al zoveel gewonnen en dan worden je doelen steeds ambitieuzer", opent Ineos-ploegleider Dario Cioni bij Tuttobiciweb de verdediging van Ganna.

 

"Het is niet gelopen zoals gehoopt, maar het plan was ook complex. Als hij zich geconcentreerd zou hebben op één doel, dan zou de kans op slagen groter geweest zijn."

 

"Door voor een bredere spreiding te kiezen, werd 2022 echt een uitdaging. Zo zit Pippo gewoon in elkaar: hij stelt zich niet tevreden met het normale, het gebruikelijke."

Een teleurstellend seizoen? Als je veel wint, worden je doelen ambitieuzer. 2022 was een uitdaging, maar Pippo stelt zich niet tevreden met het gebruikelijke. 

Ineos-ploegleider Dario Cioni

"Onder druk van de commerciële partners? Neen"

Na zijn WK-tijdrit - 7e op 56 seconden van winnaar Tobias Foss - werd "Top Ganna" in zijn vaderland zelfs plots "Flop Ganna".

 

Een aanval op het uurrecord kwam gezien die laagconjunctuur dan ook als een surprise. 

 

Er wordt bovendien gefluisterd dat Ganna er zelf niet voor staat te springen, maar dat hij onder druk van de commerciële partners als het ware gedwongen wordt om zijn naam nog in 2022 in de geschiedenisboeken neer te pennen. Ook al worden de letters dan misschien iets minder sierlijk dan aanvankelijk werd gedacht. 

 

"Neen, dat denk ik niet", reageert Ciro Scognamiglio, de gerespecteerde wielerreporter van La Gazzetta dello Sport, bij onze redactie op dat gerucht. "Daar hebben wij toch niets over opgevangen."

 

"Als Ganna die aanval waagt, dan is het omdat hij dat zelf wil en omdat hij overtuigd is van zijn slaagkansen."

 

Wachten tot 2023 was ook al geen echte optie omdat de richtlijnen rond het stuur zouden veranderen, waardoor alle inspanningen van fietsconstructeur Pinarello een maat voor niets geweest zouden zijn. 

Volgende week het WK op de piste

De Italiaanse journalist van de roze sportkrant vindt deze datum - zaterdag 8 oktober - zelfs logisch.

 

"Augustus is niet gelukt door die mindere vorm, maar welke coureur rijdt elk jaar rond aan 110 procent?"

 

"Het is niet makkelijk om je topniveau constant te handhaven. Alle renners maken dat mee. Of ze zullen dat ervaren. Ook Remco Evenepoel", grinnikt de Italiaan.

 

De logica schuilt vooral in wat er volgende week nog op het bord wordt gedropt: het WK op de piste nabij Parijs.

 

Ganna haastte zich na de gemengde aflossing in Australië naar huis, waar hij de voorbije weken en dagen trainde op de piste van Montichiari.

 

Enerzijds werd er verbroederd met de squadra van de achtervolging, anderzijds begeleidde pistecoach Marco Villa zijn pupil ook in de laatste rechte lijn richting Grenchen. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Hij was ontgoocheld door de kritiek van Il Lombardia"

In Italië heeft wielrennen niet (meer) de status die koers in ons land heeft. 

 

In de laars hopen de vurige wielerfans dat Ganna de opvolger wordt van Francesco Moser (recordhouder in 1984), maar zaterdag wordt in eerste instantie een hoogdag door de Ronde van Lombardije en het afscheid van Vincenzo Nibali.

 

Net die organisatie van "Il Lombardia" hekelde het tijdstip van de "caccia" van Ganna op het uurrecord. Waarom moest het per se komende zaterdag?

 

Ook Moser himself vond dat Ganna beter had gewacht tot na het WK in Parijs. "Dan zou de hele wereld gekeken hebben."

 

"Die opmerkingen hebben Pippo toch wat ontgoocheld", legt ploegleider en vertrouwensman Dario Cioni uit.

 

"Er waren simpelweg geen alternatieven. De wegkalender en de pistekalender liggen vast en dit was de enige kans voor het WK. Na het WK? Dat zou te laat geweest zijn voor een renner die al het hele jaar koerst."

 

"Filippo had op waardering gerekend, want hij had net zo goed met vakantie kunnen gaan. Nu onderneemt hij nog iets speciaals."

Streep door 60 in 60

Kritiek of niet: de aftelklok wordt zaterdagavond om 20 u gestopt en dan mag Ganna zijn indrukwekkende motor laten brullen.

 

Nadat hij zijn record had moeten afstaan aan Dan Bigham, stelde Victor Campenaerts in augustus nog dat we van "onze stoel zouden vallen" bij het uur van de waarheid van Ganna.

 

In tempore non suspecto, weliswaar. 

 

Na het tegenvallende WK temperde Campenaerts eind september zelf de verwachtingen rond Ganna.

 

"Zijn afstand zal iets minder impressionant zijn dan ik verwacht had", vertelde Campenaerts in De Tribune. "Al zal het nog altijd formidabel zijn."

 

Van Sixty in Sixty lijkt echter geen sprake meer. 

 

Een cameraploeg zou Ganna lange tijd gevolgd hebben en de naam van de reportage liet weinig aan de verbeelding over: 60 kilometer in 60 minuten.

 

"Ach, dat verhaal heb ik nooit geloofd", nuanceert de Gazzetta-reporter. "Je moet realistisch blijven, hé. Zelfs voor de allerbeste Ganna zou dat onmogelijk zijn."

60 kilometer in 60 minuten? Zelfs voor de allerbeste Filippo Ganna zou dat onmogelijk zijn. 

Ciro Scognamiglio (La Gazzetta dello Sport)

Examen van vorige donderdag

Wat is dan wel een nuchtere inschatting voor de afstand die zaterdagavond om 21 u op het bord zal flikkeren?

 

"We hebben verschillende opties voor een pacing plan, maar we beslissen pas zaterdag", zegt zijn ploegleider. 

 

"Veel hangt natuurlijk af van de factoren waar we geen vat op hebben: denk aan de luchtdruk en vochtigheid. Filippo kent de piste wel, maar heeft ook nog nooit op zijn nieuwe fiets gezeten. Dat zal hij vrijdagnamiddag voor het eerst doen."

 

La Gazzetta dello Sport weet dat Ganna vorige donderdag al eens een proefexamen heeft afgelegd: gedurende 35 minuten reed hij rond met een gemiddelde van 56,150 km/u.

 

"Vergelijk vooral een training niet met de wedstrijddag", houdt journalist Ciro Scognamiglio de boot nog een beetje af.

 

"Als hij één meter verder rijdt dan het record van Bigham (55,548 km), zal het al geslaagd zijn. Een magere prognose? Neen, het record breken is het doel. Dan is één meter voldoende."

 

Niemand durft het uit te spreken, maar algemeen wordt aangenomen dat Ganna aast op de afstand van Chris Boardman in 1996 - een ander tijdperk met andere wetten - op een aerodynamische fiets: 56,375 kilometer, het record bij de "UCI Best Human Effort". 

 

Zaterdag mag Ganna tonen waar de limieten van zijn lichaam (voorlopig) liggen.

Gerelateerd: