Hij flikt het! Verbluffende Filippo Ganna verpulvert het werelduurrecord

  Ganna kan weer glimlachen.

  De Italiaan Filippo Ganna heeft een monsterlijk werelduurrecord op de tabellen gezet. De renner van Ineos legde op de wielerbaan van Grenchen 56,792 kilometer af en deed daarmee zelfs beter dan het record van Chris Boardman (56,375) dat niet meer gehomologeerd is.

  Er zweemde heel wat twijfel rond de werelduurrecordpoging van Filippo Ganna de voorbije weken. De Italiaan werd dit jaar meer dan ooit verslagen in het tijdrijden. Maar toch stond zijn langverwachte recordpoging uitgerekend na dit seizoen ingepland. 

   

  Wanneer het nieuws binnensijpelde dat de Italiaan eigenlijk ook niet 100% gemotiveerd zou zijn voor deze poging, verweten critici zijn team al snel dat het louter om een sponsorstunt ging. De 3D-geprinte fiets, het supersonische truitje en zijn hypermoderne helm kregen dan ook de nodige aandacht in de media.


  Maar met het weerklinken van het startschot vanavond, sneuvelden alle onzekerheden. Nu moesten "gewoon" de benen spreken.

  De Italiaan begon - zoals hij op de persconferentie gisteren voorspelde - conservatief aan zijn poging. Na tien minuutjes keek Ganna zelfs tegen een achterstand van 2 seconden aan.


  Maar de steun uit de tribune was vandaag misschien wel dé marginal gain. Ganna begon het tempo stelselmatig op te voeren. Recht evenredig met de decibels in de zaal. De elektrische sfeer stuwde de Italiaan naar snelheden tot bijna 57 kilometer per uur.


  Na een half uur was het dan ook duidelijk. "Hij vliegt. Hij gaat dit record molesteren. Het is een machine", waren de commentatoren op de livestream van de Ineos Grenadiers lyrisch.

   

  Weg vraagtekens. Weg twijfels. Weg minder seizoen. 

   

  Ganna knalde naar een uiteindelijke afstand van 56,792 kilometer. Zo laat hij geen spaander heel van het record van zijn performance engineer Dan Bigham (55,548 kilometer). En doet hij zelfs beter dan het mythische record van Chris Boardman (56,375 kilometer), dat door een reglementswijziging niet langer gehomologeerd werd.

  Filippo Ganna: "Ik kan nog beter"

  Filippo Ganna: "De aanmoedigingen van het publiek waren fantastisch. Ze hebben me echt vooruit gestuwd vandaag. Wat een opluchting! Dit is niet enkel een prestatie van mij individueel, maar van een team vol mensen die hun leven in dit project hebben gestoken. Dit is een fantastische uitslag. Toch denk ik dat ik eigenlijk nog beter kan. Op een ander moment van het seizoen - wanneer mijn benen nog fris zijn - kan ik dit record nog scherper stellen."

  Werelduurrecord Filippo Ganna

  PlaatsGrenchen - Zwitserland StadionTissot velodrome
  Start Rondes227
  56,792 km
  startfinish
  1. Filippo Ganna (WR)56,792 km
  1. Daniel Bigham 55,548 km
  1. Victor Campenaerts 55,089 km
  Wereldrecord!

  Werelduurrecordpoging Filippo Ganna

  spinner
  1. 20 uur 58.
  2. 20 uur 56. WERELDRECORD: 56,792 kilometer! Weg vraagtekens. Weg twijfels. Weg minder seizoen. Filippo Ganna heeft het dan toch gedaan. Na een conservatieve start, knalde Ganna - onder impuls van zijn schreeuwende fans - naar een afstand van 56,792 kilometer. Zo sneuvelt het vorige record van Dan Bigham van 55,548 kilometer. .
  3. 20 uur 52. De steun uit de tribune was vandaag misschien wel dé marginal gain. Ganna begint het tempo nog  stelselmatig op te voeren. Recht evenredig met de decibels in de zaal. De elektrische sfeer stuwt de Italiaan naar snelheden tot 57 kilometer per uur. .
  4. 20 uur 45. Voorbij Merckx. Op dit moment schreeuwen zijn benen naar zijn hoofd, maar opgeven doet hij allerminst. Op dit moment snelt de Italiaan de mijlpaal van Eddy Merckx voorbij. Onze landgenoot haalde ooit 49 kilometer. Ganna zit nu al aan 52 kilometer. Nog 5 minuten te gaan. .
  5. 20 uur 40. + 52 seconden. "We zien een absolute machine aan het werk. Ganna gaat het werelduurrecord molesteren", bulderen de commentatoren op de livestream van de Ineos Grenadiers. Nog een dikke twaalf minuten te gaan, maar met 52 seconden voorsprong ziet het er zeer mooi uit voor de Italiaan. .
  6. 20 uur 28. 56 kilometer per uur. Filippo Ganna ontwikkelt momenteel een verschroeiend tempo op zijn 3D-geprinte bolide. Het werelduurrecord van Dan Bigham lijkt te sneuvelen over een half uurtje. De Italiaan ligt alvast 27 seconden voor op schema. .
  7. 20 uur 23. 10 seconden voorsprong. Hij vliegt! Filippo Ganna knalt over de piste in Zwitserland. De Italiaan heeft na een half uur al een voorsprong van meer dan 10 seconden. En vertragen doet hij allerminst. .
  8. 20 uur 19. Ondertussen moet Ganna ook rekenen. De Italiaan heeft geen oortjes om te communiceren met zijn team. De enige tijdsindicatie kan de Italiaan aflezen op de tablet van zijn trainer, die driftig aan het ijsberen is langs de piste. .
  9. 20 uur 15. Back in business! Filippo Ganna lijkt zijn ritme te vinden. De Italiaan gaat elke ronde sneller en lijkt zijn achterstand in een mum van tijd goed te maken. De Italiaan staat opnieuw in het groen. .
  10. 20 uur 11. Elia Viviani staat langs de lijn om zijn ploegmakker en landgenoot aan te moedigen. "Dit zou ik mezelf nooit aandoen", grapt Viviani. .
  11. 20 uur 01. Trage start. Filippo Ganna vertelde gisteren op de persconferentie dat hij conservatief aan zijn uur zou beginnen. De Italiaan volgt alvast zijn plannetje. Ganna lijkt ontspannen op zijn fiets te zitten, maar moet wel stelselmatig tijd inboeten op zijn performance engineer Dan Bigham. De achterstand loopt nu al op tot 2 seconden. Hij begon na één ronde nog met een bonus van bijna 2 seconden. .
  12. 20 uur . Filippo Ganna is alvast stevig uit de startblokken geschoten. De Italiaan ligt voor op schem. Het mikpunt: 55,548 km .
  13. 19 uur 55. START. Pang! Filippo Ganna is vertrokken. Een uur afzien, maar eeuwige roem. De Italiaan trekt zijn 3D-geprinte fiets op gang.  .
  14. 19 uur 53. Daar is hij! Ganna warmt zich voorzichtig op op de piste in Zwitserland en gooit nog een laatste drankje in zijn strot. Het publiek gaat alvast uit zijn dak. Met velen zijn ze niet, maar enthousiast zijn ze des te meer. .
  15. 19 uur 49. D-Day. Gebrek aan motivatie. Een bedenkelijk vormpeil. Een 3D-geprinte fiets. Er zweemt al weken een mistgordijn rond de werelduurrecord-poging van Filippo Ganna. Vandaag is het D-Day voor de Italiaan. Geen excuses meer.  "Ik droom van het record der records. Een echte knaltijd", was Ganna gisteren toch aarzelend ambitieus op de persbabbel vandaag. De tafeltjes voor de receptie achteraf staan alvast al klaar. Krijgen we dan toch de mythische "sixty in sixty"? .
  16. 19 uur 48. LIVESTREAM. De livestream is begonnen. Volg de langverwachte werelduurrecordpoging van Filippo Ganna nu met een livestream in onze website/app. .
  17. 16 uur 53. Fiets van 9 kilo. Alles voor de recordpoging van Ganna werd tot in de puntjes voorbereid. Zo ontwierp het team ook een speciale fiets voor zijn recordpoging. Een tijdritfiets die 3D-geprint werd, moet Ganna aan het record helpen    "Het is een zwaardere fiets dan normaal. Tot wel 9 kilo. Dat is een heel pak zwaarder dan mijn normale bolide", vertelde Ganna over zijn ervaring op zijn nieuwe bolide. "In het begin voel je je dan ook niet heel snel, maar na 5 minuten vlieg je over de piste."   "We hebben veel liefde in deze fiets gestoken, maar die liefde weegt wel zwaar", lachte hij uiteindelijk. .
  18. 16 uur 53. We hebben veel liefde in deze fiets gestoken, maar die liefde weegt wel zwaar. Filippo Ganna.
  19. 16 uur 53.
  20. 08-10-2022.
  21. 21 uur 07.