Ga naar de inhoud

Jasper Philipsen zet de Franse sprinters een neus in Parijs-Bourges

Jasper Philipsen geflankeerd door Démare en Coquard

Jasper Philipsen heeft donderdag de Franse semiklassieker Parijs-Bourges op zijn naam geschreven. De Belg van Alpecin-Deceuninck was in de sprint sneller dan de Fransen Arnaud Démare en Bryan Coquard. Voor Philipsen was het de 9e overwinning van het seizoen.

Een groepje van 3 renners mocht de koers kleuren in de 198 km lange tocht van startplaats Gien naar Bourges. De Belg Otto Vergaerde fietste samen met zijn metgezellen Jonathan Couanon en Stefan Bissegger een maximale voorsprong van bijna 7 minuten bij elkaar.

 

In het peloton deden de sprintersploegen het nodige rekenwerk om de 3 vluchters binnen schot te houden. Toen het tijd werd om het tempo op te voeren, smolt de voorsprong van het koptrio dan ook als sneeuw onder de zon.

 

Vergaerde en co werden misschien zelfs iets te snel ingerekend, want na de hergroepering restten nog dik 50 kilometer en dat was een open invitatie voor enkele vrijbuiters. Het peloton moest enkele keren alert reageren, onder meer op een uitvalspoging van Philippe Gilbert.

 

De spurtersploegen krikten de snelheid vervolgens nog wat op, zodat niemand nog aan ontsnappen dacht. In de onvermijdelijke sprint was Jasper Philipsen sneller dan de Fransen Arnaud Démare en Bryan Coquard. Met Jordi Meeus, Edward Theuns en Arnaud De Lie finishten er nog 3 Belgen in de top 10.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Philipsen: "Wiel van Demare en zijn trein was ideaal"

"De omstandigheden, zowel de brede wegen in de finale als het mooie weer, leenden zich vandaag tot een massasprint", opent Jasper Philipsen zijn analyse na de wedstrijd. 

 

"In de beginfase moest ons team het werk alleen opknappen, maar mondjesmaat kregen we meer steun van andere ploegen. In de bergzone probeerde Groupama-FDJ nog iets te forceren, maar de sprintersploegen hielden het toch goed onder controle."


"Omdat wij hier zijn gestart met vooral echte hardrijders, zonder echte lead-out, hebben de ploegmaats hun krachten in de finale gebruikt om mij in goede positie af te zetten. Het wiel van Arnaud Demare, die een sterke trein had, was ideaal. Daar heb ik in de laatste honderden meters optimaal van geprofiteerd om mijn 9e van het seizoen te behalen."


"Zondag sluiten we af in Parijs-Tours. Tien overwinningen zou mooi zijn, maar Parijs-Tours is toch nog lastiger dan dit. De snelheid in de benen heb ik nog, maar het is afwachten of de conditie in deze fase van het seizoen volstaat om ook daar mee te doen voor winst."

Uitslag Parijs - Bourges (1.1)

  1. Jasper Philipsen 198 km in 5u19'28"
  2. Arnaud Démare (Fra) z.t.
  3. Bryan Coquard (Fra)
  4. Alexander Kristoff (Noo)
  5. Jordi Meeus
  6. Luca Mozzato (Ita)
  7. Edward Theuns
  8. Arnaud De Lie
  9. Axel Zingle (Fra)
  10. Marc Sarreau (Fra)