Ga naar de inhoud

2u01'09": Eliud Kipchoge verbetert wereldrecord op marathon in Berlijn

Kipchoge won in Berlijn in 2018 in zijn vorige record van 2 uur, 1 minuut en 39 seconden.

Eliud Kipchoge is erin geslaagd: de 37-jarige Keniaan snelde in Berlijn naar een wereldrecord op de marathon: 2 uur, 1 minuut en 9 seconden. Berlijn staat bekend als de snelste marathon ter wereld, in 2018 had Kipchoge er 2u01'39" neergezet. Vandaag is hij een halve minuut sneller.

's Werelds beste marathonloper uit de geschiedenis heeft zijn legende nog wat groter gemaakt. De olympische marathonkampioen van 2016 én 2021 had zijn zinnen gezet op een verbetering van zijn wereldrecord uit 2018.

De omstandigheden op het vlakke, snelle stadsparcours onder een bewolkte hemel waren ideaal. Van bij de start legde Kipchoge een razend tempo op. 

Halfweg passeerde hij met zijn hazen in 59'51", flink onder het WR-schema én zelfs onder het 2 uur-schema. Na 25 km waren de tempomakers opgesoupeerd, vanaf dan was het een eenmanshow.

De Afrikaan moest een beetje terrein prijsgeven, maar 2 uur, 1 minuut en 9 seconden is een fenomenale prestatie. En dat 6 weken voor zijn 38e verjaardag.

Kipchoge won in zijn carrière 15 van zijn 17 marathons, 2 olympische titels én 10 andere internationale prijzen.

In de tweede helft van de race liep hij weg van de concurrentie: zijn landgenoot Mark Korir eindigde tweede in 2u05'58", de Ethiopiër Tadu Abate was derde in 2u06'28".

Ook bij de vrouwen was er een historische prestatie: de Ethiopische Tigist Assefa liep met 2u15'37" de derde tijd ooit bij de vrouwen. Alleen de Keniaanse wereldrecordhoudster Brigid Kosgei (2u14'04") en de Britse Paula Radcliffe (2u15'25") waren sneller. Opvallend: Aseffa deed bijna 20 minuten af van haar persoonlijke record (2u34'01").

 

(lees zijn reactie onder foto)

"Ik wil jonge mensen inspireren"

Kipchoge is een krijger van vele oorlogen. Hoe blikt hij terug op zijn geslaagde recordpoging? "Ik ben blij over mijn voorbereiding. Dit is het resultaat van teamwerk: mijn coach, manager, hazen en sponsors."

Ondanks al zijn successen, waar haalt hij zijn motivatie? "Bij mijn familie. En ik wil ook jonge mensen inspireren. Sport is gezond en doet langer leven. Sport verenigt mensen."

Wat is zijn boodschap aan de wereld? "Dat we samen alles kunnen bereiken. Laat ons samen lopen, lopen maakt de wereld gelukkig", doet de kampioen een oproep.

En zal hij nog eens terugkeren naar Berlijn voor een tijd onder de 2 uur: "Dat is voor een andere dag", glimlachte hij. "Dit moet eerst nog inzinken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.