Van Start 2 Run tot de virtuele coach van Mieke Gorissen: met deze hardloopapps word je een betere loper

 do 22 september 2022 17:10

Overweeg je om te starten met lopen? Val je binnenkort je besttijd op de 10 kilometer aan? Of leef je toe naar je eerste marathon? Wat je doel ook is, apps kunnen je helpen om je ambities waar te maken en een betere loper te worden. Trek je veters strak en loop even met ons mee door dit overzicht. 

Dé perfecte hardloopapp bestaat natuurlijk niet, want iedere loper heeft andere wensen. Wil je je activiteiten delen met je vrienden, wat gezonder gaan leven of voor een razendsnelle marathon trainen? Kies de app die het best aan jouw behoeften beantwoordt.


De meeste apps zijn gratis, maar hebben vaak betalende abonnementsformules die de gebruiker meer mogelijkheden bieden. Je begint best met de gratis versie en beslist dan later of je de betalende functies het geld waard vindt.


Doorgaans volstaat het om met je smartphone op pad te gaan, voor sommige apps heb je dan weer een sporthorloge of activity tracker nodig (genre Garmin of Polar).

1. Start 2 Run - Lopen met Evy

 

Hoeveel couch potatoes zou Evy Gruyaert al uit de zetel hebben getild? Al bijna 10 jaar is zij de virtuele personal coach van intussen honderdduizenden beginnende lopers. 

 

In 10 weken en 30 sessies stoomt Start 2 Run je klaar om 5 kilometer onafgebroken te lopen. Start je training en voer gewoon uit wat Evy je opdraagt: lopen, wandelen, versnellen, vertragen... Ondertussen geeft ze je nog wat gezondheidstips en peptalk mee, zodat je training erop zit voor je het weet. 

 

Wie het schema voor 5 km heeft afgewerkt kan verder trainen voor langere afstanden, tot de marathon toe.

2. Strava

"If it’s not on Strava, it didn’t happen": volg de exploten van je sportende vrienden op de voet én hengel tegelijkertijd naar schouderklopjes voor je eigen prestaties. 

Strava brengt je sportcommunity helemaal tot leven. Je kan ook lid worden van een club en zo samen voor een groepsuitdaging gaan. 

 

De app maakt het competitiebeestje in je wakker: je kan meedoen aan tal van virtuele challenges, maar de ultieme kick zit erin een CR (“course record”) te behalen op een bepaald segment. Verlies je dat record, dan krijg je een melding en kan je een nieuwe poging wagen.

 

Minder competitief ingesteld? Ook dan heeft Strava alles wat je van een loopapp mag verwachten: accurate routeregistratie, gedetailleerde data en (in de premiumversie) diepgaande trainingsanalyses. Met Strava Beacon houdt het thuisfront zicht op waar je je bevindt.

Zelfs Wout van Aert gebruikt Strava wel eens als loopapp

3. Garmin Connect en Polar Flow

 

Ga je lopen met een Garmin-sporthorloge rond je pols, dan is de Connect-app een must. Naast duidelijke data en grafieken biedt Connect de mogelijkheid om badges te verzamelen, verbinding te maken met bevriende Garmin-gebruikers en trainingsplannen te volgen.

 

Polar-gebruikers zijn dan weer aangewezen op Polar Flow. Ook deze app geeft een gedetailleerde analyse van je trainingsgegevens en andere bewegingsstatistieken. 

 

Je kan beide apps ook linken aan je Strava-account, zodat alle geregistreerde activiteiten automatisch op je Strava-dashboard verschijnen.

 

Ook andere fabrikanten van sporthorloges en activity trackers zoals Samsung, Suunto en Fitbit hebben een eigen sportapp ontwikkeld.

Garmin is de huidige marktleider op het gebied van sporthorloges

4. De apps van de sportgiganten

Grote sportmerken doen graag aan klantenbinding. Een leuke en goed werkende hardloopapp kan in dat opzicht een verstandige marketinginvestering zijn.

  • Nike was één van de eerste grote spelers die zich op de markt van sportapps waagden en weet ondertussen wel wat gebruikers verwachten van een loopapp. Nike Run Club is dan ook een vrij complete hardlooptracker met een uitgebreide community-functie en veel leuke opties om je runs te delen op sociale media. De begeleide runs met audiocoaching bieden een fijne afwisseling.

  • De gratis versie van Adidas Running (het vroegere “Runtastic”) is vrij basic en daarmee wat beperkter dan zijn concurrenten. Ga je voor de betalende optie, dan krijg je een zeer complete app met trainingsschema’s, voedingsadvies en vele motiverende extra’s. 

  • Ook het Amerikaanse sportmerk Under Armour heeft met MapMyRun een eigen hardloopapp in haar portefeuille. De app focust sterk op een gezonde levensstijl: dankzij de integratie van MyFitnessPal geeft hij ook inzicht in je calorie-inname en je voedingspatroon. Loop je om gezonder te gaan leven of wat gewicht te verliezen, dan is MapMyRun geen verkeerde keuze. 

  • Runkeeper, sinds 2016 in handen van ASICS, is al jaren een erg populaire app onder lopers. Naast de broodnodige data-analyse, biedt hij ook trainingsplannen, downloadbare routes en game-uitdagingen aan.

5. Trenara

 

Deze Belgische app is bedacht door twee loopvrienden uit Tongeren. Eén van hen is Christophe Roosen, sinds dit jaar de persoonlijke coach van marathonloopster Mieke Gorissen. Hij schrijft de trainingsschema’s, zijn vennoot zorgt voor het achterliggende algoritme. 

 

Doorgedreven personalisatie is wat deze app onderscheidt van zijn concurrenten. Trenara trekt je Strava- of Garmin-activiteiten binnen, maakt een analyse van je loopgeschiedenis en interpreteert al die data om jou een trainingsschema op maat te geven.

 

Als gebruiker stel je een concreet doel in (bijvoorbeeld 10 km in minder dan 1 uur) en vervolgens koppelt Trenara daar een gepersonaliseerd oefenschema aan. Het houdt daarbij rekening met je conditie en je (al geleverde én toekomstige) trainingsarbeid. Straffer nog: de schema’s passen zich automatisch aan als je eens een training inkort of overslaat. 

 

Volgens veel gebruikers ligt de door Trenara voorspelde eindtijd verbazingwekkend dicht bij hun uiteindelijke resultaat. Het gevarieerde loopschema zorgt er dan ook voor dat je in optimale omstandigheden aan de start van je wedstrijd staat. 

 

Wil je ook met een personal trainer in zee gaan, dan is Trenara een goedkope én gebruiksvriendelijke optie. De app is gratis, maar heeft twee abonnementsformules. Die laten je toe om te schuiven met je trainingsdagen, de loopomstandigheden aan te passen en je trainingen te exporteren naar je Garmin-horloge.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

6. Drie uitsmijters voor de fun

  • Een extra duwtje in de rug nodig? Zombies, Run! is een loopapp, videogame en audioavontuur in één. Ga op pad, hoor de zombies in je oren reutelen en schud ze al lopend van je af. Je kan ook een aantal missies afwerken. Tegelijk verzamel je spullen om je thuisbasis uit te breiden en beter te beschermen tegen de zombies. Gamificatie op zijn best.

  • In Stride probeer je zoveel mogelijk territorium te veroveren. Het gebied rond je locatie is verdeeld in zeshoekige tegels, die in realiteit ongeveer 60 meter breed zijn. Het doel is om zoveel mogelijk tegels te annexeren. Wie een "hex" het vaakst heeft doorlopen, wordt eigenaar. Snelheid is van geen belang, wat de app ook interessant maakt voor de minder getrainde lopers. 

  • Zoek je een manier om je sportieve avonturen te visualiseren en te delen met je volgers, dan is Relive de app voor jou. Relive toont 3D-satellietbeelden van je activiteit, die je nog verder kan opleuken met foto's en animatie. Jammer genoeg is de app na onenigheid over privacy-richtlijnen niet langer Strava-compatibel. Je kan je activiteiten wel met Relive zelf tracken of verbinden met andere apps als Garmin Connect, Polar Flow en MapMyRun.

Alle in dit artikel besproken apps zijn beschikbaar op Google Play en in de App Store. 

Gerelateerd:
Zin om eens een nieuwe route uit te proberen?