Ga naar de inhoud

Armand "Mondo" Duplantis openhartig: "Ik wil alles meermaals winnen"

Armand Duplantis verloor vrijdag verrassend in Brussel. Hij raakte niet over 5,91 meter.

Zelfs de allerbesten gaan wel eens de mist in en bij die allerbesten behoort Mondo Duplantis, de beste polsstokspringer ter wereld en aller tijden. De Zweed verloor vrijdag op de Memorial Van Damme voor het eerst in jaren nog eens een wedstrijd, Sportweekend sprak met de olympische, Europese en wereldkampioen. "Ik wil een lange carrière. Dit is nog maar het begin."

"Als je het goed doet, voelt het als zweven"

Armand "Mondo" Duplantis won al alles wat er te winnen viel in het polsstokspringen. Zo werd de Zweed verleden jaar olympisch kampioen in Tokio, dit jaar Europees kampioen in München en wereldkampioen in Eugene met een verbluffend wereldrecord erbovenop van 6,21 meter. 

 

22 jaar is Duplantis nog maar, maar hij is nu al een fenomeen.

"Ik heb eigenlijk alles gewonnen wat er te winnen is", vertelt Mundo Duplantis. "Ik wil alles niet één keer winnen. Ik wil het meermaals winnen. Ik wil een lange carrière. Dit is nog maar het begin."

Hij beschrijft wat polsstokspringen met hem doet. "Ik denk zelfs dat vreugde niet het juiste woord is. Je krijgt zoveel opwinding en adrenaline."

"Je bent echt aan het zweven. Het voelt zelfs niet als het echte leven. Je bent even weg van de wereld terwijl je neerkomt. Zo was het elke keer dat ik het wereldrecord brak."

 

"Als je het goed doet, voelt het als vliegen."

Lees verder na IG-post.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Het mooie is dat hij gewoon respect heeft voor iedereen"

Duplantis is graag gezien in het circuit. Hij is vriendelijk, goedlachs en altijd relaxed. Ook als hij moet springen onder immense druk. 

 

"Ik word nerveus voor elke wedstrijd, maar meer ervoor. Als ik op de piste stap, veranderen de zenuwen in adrenaline en opwinding. Dan zijn er geen zenuwen meer." 

 

"Ik ben gewoon heel blij dat ik mag springen."

 

Ben Broeders, de beste Belgische polsstokspringer, is een goede vriend van Duplantis. Een wereldster zonder kapsones. 

 

"Hij is een fenomeen", vertelt Ben Broeders. "Ik heb er veel respect voor en het mooie is dat hij gewoon respect heeft voor iedereen."

Eens ik op de piste stap, veranderen de zenuwen in adrenaline en opwinding

Mondo Duplantis, polstokspringer

Als zoon van een Amerikaanse polsstokspringer en Zweedse zevenkampster groeide Duplantis op met polsstokspringen. Amper 3 jaar was hij toen hij een eerste poging waagde. De liefde voor zijn sport is groot. 

 

"Het is met stip de moeilijkste en meest complexe atletiekdiscipline", vertelt Duplantis overtuigd. 

 

"Het is de combinatie van snelheid, kracht en het lastige mentale aspect van polsstokspringen. Het is een fantastische combinatie van zoveel dingen. Het is bijna een vorm van kunst."