Ga naar de inhoud

"Geef tieners een stem": nieuw project leert sportclubs hoe ze jongeren langer aan zich kunnen binden

 vr 16 september 2022 13:54

De drop-out van leden bij sportclubs is met bijna 17 procent het grootst bij tieners, en dan vooral bij tienermeisjes. Onderzoek toont echter aan dat jongeren die zich betrokken voelen bij hun sportclub, minder geneigd zijn hun club te verlaten. Het nieuwe project "Geef tieners een stem" helpt sportclubs daarom op weg om tieners nauwer te betrekken bij de clubwerking.

Een analyse van de drop-outcijfers van 2021 bij de sportfederaties toont aan dat een groot deel van de clubleden afhaakt in de leeftijdscategorie van 13 tot 19 jaar: bij jongens is dat 14 procent, bij meisjes zelfs 20 procent. 

 

Bovendien neemt de leegloop bij tieners toe naarmate ze ouder worden, met 19 jaar als piekleeftijd. Dan levert 20% van de jongens en maar liefst 29% van de sportende meisjes zijn lidkaart in.

Vlaams minister van Sport Weyts met Roos en Joram, de tienerambassadeurs van het project

Tieners zijn bepalend voor de toekomst van hun club

"Het is een goede zaak dat steeds meer Vlamingen sporten, maar we moeten ze ook aan het sporten houden", zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. "Elke clubverlater is er eentje teveel, zeker bij jongeren."

 

Gelukkig ligt de oplossing voor de hand. Onderzoek wijst uit dat tieners die een aanbod op maat hebben, zich thuis voelen in de sportclub en betrokken zijn bij de clubwerking, langer lid blijven en dus minder uitvallen.

 

En dat is van levensbelang voor een sportclub, volgens Weyts: "Sportclubs die hun tieners kwijtraken, verliezen meteen ook toekomstige trainers, bestuurders en vrijwilligers die de club draaiende houden en mee helpen groeien."

Alleen als je weet wat er leeft bij de tieners in je club, kan je er als begeleider op inspelen

Ben Weyts, Vlaams minister van Sport

"Geef tieners een stem"

Met het project "Geef tieners een stem" wil de Vlaamse sportsector die drop-outcijfers doen dalen. 

 

Weyts: "Dat doen we door clubs in gesprek te laten gaan met hun jonge leden. We willen dat er mét jongeren gesproken wordt in plaats van over hen. Zo kunnen ze aangeven wat er goed of minder goed loopt tijdens een training of in de clubwerking.  

 

Alleen als je weet wat er leeft bij de tieners in je club, kan je er als begeleider op inspelen en de jongeren aan je club binden."

Het project werd voorgesteld bij Braxgata Hockeyclub in Boom, een club waar elk lid zich thuisvoelt:

Wetenschappelijk onderbouwde tools voor sportclubs

Clubs die met deze problematiek aan de slag willen gaan, kunnen gebruik maken van een aantal praktische tools, die Sport Vlaanderen ontwikkelde in samenwerking met de KU Leuven, de Vlaamse Sportfederatie, het Netwerk Lokaal Sportbeleid en tal van experten.

 

Zo kunnen ze een kaartspel spelen met hun tieners, is er een storytelling tool om video's te maken en zijn er enkele "tienertalk"-methodieken, die trainers en clubbegeleiders inzicht geven in wat er zoal leeft bij hun jonge clubleden.

 

Alle tools zijn gebaseerd op het Europese onderzoek "Keep Youngsters Involved", dat 14 oorzaken detecteerde voor drop-out bij jongeren.

Je kan alle tools gratis downloaden op de website van Sport Vlaanderen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.