Ga naar de inhoud

België organiseert allereerste WK roundnet: "Een Belgische medaille is de ambitie"

Het WK roundnet vindt plaats van 8 tot 11 september in Houthalen-Helchteren.

U hebt ze ongetwijfeld zelf al gezien in parken of op het strand: de gele roundnet-trampolines duiken tegenwoordig overal op. De jonge sport, ook gekend onder de merknaam spikeball, werd de laatste jaren razend populair. Ook bij ons, want België organiseert deze week het eerste WK roundnet ooit. "De internationalisering neemt alsmaar toe."

België als voortrekker

Twee teams van twee spelers, een minitrampoline en een speelbal, meer heb je niet nodig om roundnet te beoefenen. De sport - veelal ook spikeball genoemd, naar de merknaam van de grootste producent - kwam vorig decennium overgewaaid vanuit Amerika en won ook bij ons razendsnel aan populariteit.


Ons land mag nu het eerste WK ooit organiseren. "België was een van de eerste landen in Europa waar er voor roundnet een structuur op poten werd gezet", vertelt Fre Eskens, organisator van het WK en bestuurslid van de internationale roundnetfederatie.

België was een van de eerste landen in Europa waar er voor roundnet een structuur op poten werd gezet

Fre Eskens, organisator WK roundnet

"In 2019 was België ook een van de constituerende landen van de eerste Europese koepelorganisatie. Binnen dat kader is ook een Europese tour op poten gezet, met toernooien binnen heel Europa."


"Datzelfde jaar organiseerde België de eerste Grand Slam in Europa. Spikeball, marktleider in de productie van de sets, was er ook aanwezig en zag dat het goed was. Samen met de internationale federatie is toen het eerste WK aan ons land toegekend. De centrale ligging van ons land speelde ook wel een rol."

 

(lees verder onder de link)

250 teams uit 33 landen

Door covid moest het toernooi twee jaar op rij uitgesteld worden, maar nu kan het event wel doorgaan. In Park Molenheide in Houthalen-Helchteren wordt er tussen 8 en 11 september om de eerste wereldtitels gestreden.

 

"Meer dan 250 teams uit 33 landen zullen deelnemen, waarbij ook alle zes continenten vertegenwoordigd zijn", zegt Eskens. "Het is een nog jonge sport en de internationalisering neemt alsmaar toe. De bedoeling is om het WK tweejaarlijks te gaan organiseren."

 

Het WK moest door het coronabeestje dan wel twee jaar op rij uitgesteld worden, de coronaperiode gaf tegelijkertijd ook een boost aan de sport in ons land, en bij uitbreiding de hele wereld.

 

"Roundnet was een van de weinige sporten die coronaproof kon gespeeld worden", zegt Eskens. "Heel veel jongeren trokken naar een park, stelden er hun set op en begonnen te spelen. Zo zijn de roundnetorganisaties bij ons de voorbije twee jaar aanzienlijk gegroeid."

Op Wimbledon warmde US Open-winnares Emma Raducanu zich op met een potje roundnet.

"Een Belgische medaille is de ambitie"

België is als organiserend land ook goed vertegenwoordigd op het WK. "Er zijn in het mannentoernooi vijf Belgische duo's, bij de vrouwen zijn er drie en in het mixed-toernooi is er ook nog één Belgisch duo", vertelt Eskens.

 

Wie zijn in Park Molenheide de favorieten voor eremetaal? "De sport wordt vandaag nog steeds gedomineerd door Amerikaanse teams, omdat de sport zijn oorsprong heeft in de VS."

 

"Daarnaast zijn ook de Canada teams heel sterk, maar daaronder ligt het veld open. De ambitie die we hebben voor de Belgische teams is een podiumplek. Dat is ambitieus, maar moet haalbaar zijn", besluit Eskens.

De VS domineert de sport, Canada is ook sterk, maar een Belgische medaille moet haalbaar zijn

Fre Eskens, organisator WK roundnet