Ga naar de inhoud

Van bijna-Tourwinnaar tot pechmagneet: het parcours van de onfortuinlijke Primoz Roglic

Primoz Roglic verlaat de Vuelta. Dat was het grote nieuws van vanochtend. "Verrassend"  is die opgave misschien toch niet helemaal: sinds de Sloveen in 2020 op het nippertje naast de Tourzege greep, stapelt hij de pech op. Van de laatste vier grote rondes waar hij aan de start kwam, kon hij er maar eentje uitrijden (en winnen). Een overzicht.

Oorspronkelijk maakte Primoz Roglic het mooie weer als schansspringer. Maar hoewel hij het dus gewoon was om naar beneden te springen, schoot zijn carrière toch als een komeet omhoog toen hij de overstap maakte naar de fiets.

 

Zijn entree in de WorldTour in 2016 mocht gezien worden, met onder andere een tijdritzege in de Giro. De jaren nadien ontwikkelt de Sloveen zich in het gele Jumbo-shirt verder tot een uitstekend klassementsrenner. In 2018 wordt hij vierde in de Tour en een jaar later is hij zelfs eindwinnaar in de Vuelta.

 

Bijna bereikt zijn wielercarrière een apotheose in 2020. Primoz Roglic domineert de Tour tot op de voorlaatste dag. Met een comfortabele voorsprong van een minuut op zijn piepjonge landgenoot Tadej Pogacar begint de Jumbo-Visma-kopman aan de klimtijdrit richting La Planche des Belles Filles.

 

Maar het ondenkbare gebeurt: Tadej Pogacar kent de dag van zijn leven en keert de Tour in een dag helemaal om. Niet Roglic, maar wel het supertalent Pogacar blinkt met de gele trui op het eindpodium in Parijs.

Tadej Pogacar rijdt in 2020 de tijdrit van zijn leven op La Planche des Belles Filles.

Vuelta als troostprijs

Roglic herpakt zich in de daaropvolgende Vuelta. Hij behaalt er zijn tweede eindzege na een spannende strijd met Richard Carapaz. De Tour winnen is slechts een kwestie van tijd, denkt menig waarnemer dan.


Het lot denkt er anders over. 2021 start met een serieuze domper voor Roglic. In Parijs-Nice lijkt hij op weg naar de eindzege, maar in de allerlaatste rit loopt het fout. Roglic valt op een erg slecht moment en slaagt er niet meer in om bij het peloton te komen. Hij verliest de gele trui aan Max Schachmann.


De Tour van 2021 brengt even weinig voorspoed. Na twee podiumplaatsen in de eerste twee ritten, komt Roglic op de derde dag zwaar ten val. Hij probeert het nog een weekje, maar merkt dan dat zijn lichaam niet hersteld geraakt. Na etappe 8 geeft de Sloveen er de brui aan. 


Gelukkig heeft Roglic nog 'zijn' Vuelta om het seizoen te redden. Voor het derde jaar op rij kroont hij zich tot eindwinnaar in Spanje. Deze keer met een riante voorsprong op zijn concurrenten. Het getuigt van een enorme mentale veerkracht.

In 2021 zet Roglic zijn mislukte Tour recht door de Vuelta voor de derde keer op rij naar zijn hand te zetten.

Ploegmaat Vingegaard doet wat Roglic niet lukt

Vol ambitie begint hij aan een nieuw seizoen in 2022. Opnieuw wil Roglic schitteren in de Ronde van Frankrijk. Met Jonas Vingegaard selecteert Jumbo-Visma een uitstekende medekopman. 

 

Het duo Roglic-Vingegaard moet de onklopbaar gewaande Pogacar van een nieuwe Tourzege houden. Maar ook deze keer gooit een valpartij roet in het eten van Roglic. In de vijfde etappe over de kasseien smakt hij lelijk tegen de vlakte. De ex-schansspringer moet zelf zijn schouder weer in de kom zetten en verliest zo kostbare minuten op Pogacar.

 

Zijn eigen klassement is dan al grotendeels om zeep. Toch drukt Roglic nog zijn stempel op de Tour. In een fenomenale etappe naar de Col du Granon bestookt hij samen met Vingegaard een voor een zijn Sloveense landgenoot Pogacar. Het sloopwerk zorgt ervoor dat de geletruidrager uiteindelijk kraakt op de slotklim. Vingegaard profiteert maximaal.

Enkele dagen later moet Roglic dan toch de handdoek in de ring werpen. Zijn blessures blijven hem te veel parten spelen om verder te rijden. Intussen doet Vingegaard waar Roglic al zo lang op aast: de Tour winnen.


Opnieuw kiest de Sloveen van Jumbo-Visma voor het vangnet van de Vuelta. Daar kan hij geschiedenis schrijven door een vierde eindzege op rij te boeken. Maar daar waar het de afgelopen jaren wel steeds goed afliep voor Roglic, heeft hij zijn pechmagneet deze keer ook meegenomen naar Spanje.

 

Na een mooie aanval in de de 16e etappe, komt hij in de laatste rechte lijn ten val. Einde Vuelta.


Hoe ouder hij wordt, hoe meer demonen de 32-jarige Roglic lijken te achtervolgen. Komt het nog goed met de Sloveen? In 2023 probeert hij ongetwijfeld opnieuw uit het sukkelstraatje te klimmen.