Ga naar de inhoud

Voorbeschouwing BENE-League handbal: Bocholt, Wezet en Pelt zijn klaar om Nederlandse topclubs uit te dagen

 za 3 september 2022 09:51
Vorig seizoen kroonde Wezet zich tot Belgisch kampioen.

Zes Belgische en evenveel Nederlandse topclubs beginnen zaterdag aan een nieuw seizoen in de BENE-League handbal. Vorig seizoen kroonden de Nederlandse Limburg Lions zich tot kampioen, maar de concurrentie is versterkt en die titel verlengen zal dus geen evidentie worden.

Eerst en vooral maakt aan Belgische kant Eupen zijn debuut in de grensoverschrijdende competitie. Belgisch kampioen Wezet, Bocholt, Pelt, fusieclub Hubo Handbal en Atomix zorgen verder voor de Belgische inbreng. 

 

In Nederland zet Tachos zijn eerste stapjes en zijn titelverdediger Lions, Hurry Up, Volendam, Aalsmeer en Bevo vertrouwde gezichten.

 

Wie zijn de favorieten voor de nieuwe editie? Aan Nederlandse kant is er vooral aandacht voor Aalsmeer. De club nam al vier keer deel aan de Final Four, maar wist enkel in 2009 de titel te pakken. 

 

Met Jeffrey Boomhouwer, die de voorbije twaalf seizoenen in Duitsland speelde, heeft Aalsmeer misschien voor de meest opmerkelijke transfer in het handbal gezorgd. 

 

Maar ook Lions, Bevo en Volendam hebben niet stilgezeten op de transfermarkt en geven aan dat ze niet opgezet zijn met de rol van meeloper. 

Boomhouwer komt in de BENE-League handbal spelen.

Belgisch kampioen Wezet wil presteren in Final Four

Aan Belgische kant zijn alle ogen gericht op Wezet. De Waalse club speelde vorig seizoen geen rol van betekenis in de grensoverschrijdende competitie, maar werd later op het seizoen wel Belgisch kampioen. 

 

Bocholt gaat onder leiding van Luc Boiten, die de fakkel overneemt van Bart Lenders, op zoek naar een ticket voor de Final Four en een plaats in de finale. Een eindstrijd die het liefst ook wil winnen. 

 

Sporting Pelt plaatste zich vorig seizoen voor het eerst in de geschiedenis voor die Final Four. "Klaar om een nieuwe stap te zetten", geeft trainer Korneel Douven, die overkomt van Wezet, meteen aan. 

 

"Pelt gaat er vol voor. Dit seizoen willen we finales spelen. We willen op alle fronten meestrijden voor de prijzen."  

Pelt is klaar om een nieuwe stap te zetten. We willen overal meedoen voor de prijzen.

Sporting Pelt-trainer Korneel Douven

En dan is het ook met spanning uitkijken naar de prestaties van Hubo Handbal. Initia Hasselt en Handbalclub Tongeren bundelden vorig seizoen de krachten. "Een fusieclub die terug aansluiting wil krijgen met de top in de BENE-league", geeft voorzitter Luc Tack onmiddellijk aan. 

 

"Met Peter Portengen hebben we een zeer ervaren trainer aangetrokken. En nog belangrijker is dat we acht keer per week gaan trainen. Meer trainen om zelf beter te worden, maar deels ook in functie van de nationale ploeg die in januari 2023 voor de eerste keer in de geschiedenis deelneemt aan een wereldkampioenschap."

 

"We hebben nogal wat spelers in onze selectie die in aanmerking komen voor de nationale ploeg en we hopen hen naar dat WK te kunnen loodsen."

 

Door de deelname van de Belgisch en de Nederlandse nationale ploeg aan dat WK ligt de competitie in BENE-League stil van 19 december tot en met 28 januari.   

 

Aan Nederlandse kant zal Tachos het moeilijk krijgen om zich te handhaven. Aan Belgisch kant zijn dat Eupen en Atomix. Eupen haalde met T1 Jean-Luc Grandjean een trainer met ervaring binnen en Bartosz Kedziora kwam over van landskampioen Wezet. 

 

Bij Atomix moet Jelle Vonckx het vertrek van vijf basisspelers opvangen. "Geen gemakkelijke taak", aldus Vonckx, die zijn ploeg voor het tweede jaar op rij tegen de degradatie ziet knokken. "Dus trachten we in die nacompetitie te pieken."  

Gerelateerd: