Ga naar de inhoud

Uitverkocht Spa-Francorchamps wil F1 overtuigen met veel toeters en bellen: "F1 moet hier blijven"

Verliest de Belgische GP zijn stek op de kalender?

Op zondag 28 augustus ontvangt het circuit van Spa-Francorchamps de F1-sterren. Of dat voorlopig voor het laatst is, kan de organisatie nog niet zeggen. Maar Spa Grand Prix hoopt de F1-bonzen te charmeren met veel animatie, opsmukwerken en uitverkochte tribunes.

Aan het circuit van Spa-Francorchamps wordt momenteel nog stevig gewerkt. Volgende week tekenen de F1-rijders weer present, maar dat is misschien wel voor de laatste keer.

 

Het contract met F1-eigenaars Liberty Media loopt dit jaar af en het is lang geen geheim meer dat de organisatie van Spa-Francorchamps alle gewicht in de schaal moet gooien om op de kalender te blijven.

 

"We hebben nog geen nieuw contract ondertekend", klinkt het in Spa-Francorchamps, "maar we willen de F1 elke dag laten zien dat we een mythisch en historisch circuit zijn. En dat we aan de toekomst denken. We denken dat de F1 een toekomst wil met Spa."

We kunnen niet wedijveren met landen uit het Midden-Oosten, maar we hebben ons DNA en we tonen dat we werken aan de toekomst.

Spa Grand Prix

Er hangen dus donkere wolken boven het circuit, net als vorig jaar. Toen maakte de uitgeregende GP een slechte beurt. Er kon niet geracet worden en voor de toeschouwers was het een ware nachtmerrie.

 

"Er gebeurt hier altijd iets. Onze GP is interessant om naar te kijken."

 

"We kunnen niet wedijveren met landen uit het Midden-Oosten, maar we hebben ons DNA en we tonen dat we werken aan de toekomst."

 

Dat proces gaat gepaard met vernieuwingen aan de tribunes en in de paddock, een aangepast mobiliteitsplan en meer sfeerbeleving rond het circuit. Zo wil men er alles aan doen om Spa-Francorchamps ook in 2023 op de kalender te houden.

 

"We verbeteren de veiligheid en ook de ontvangst van de toeschouwers. Er komt een enorme show. Als je dat optelt, moet de F1 hier blijven."

Uitverkocht

De Grote Prijs van België is alvast uitverkocht, zo maakten de organisatoren vandaag bekend tijdens een persmoment. Dagelijks worden er 120.000 bezoekers verwacht, goed voor een totaal van 360.000 bezoekers over het hele raceweekend.

 

Een aanzienlijk deel daarvan komt uit Nederland, om regerend wereldkampioen en huidig WK-leider Max Verstappen aan het werk te zien, maar toch is het een opsteker voor de organisatoren, nu de toekomst van de legendarische GP aan een zijden draadje lijkt te hangen. 

kalender Formule 1 2022
datum grand prix winnaar 2022 winnaar 2021
20/03 Bahrein (Sakhir) Leclerc Hamilton
27/03 Saudi-Arabië (Jeddah) Verstappen Hamilton
10/04 Australië (Melbourne) Leclerc -
24/04 Emilia-Romagna (Imola) Verstappen Verstappen
08/05 Miami (Florida) Verstappen -
22/05 Spanje (Barcelona) Verstappen Hamilton
29/05 Monaco (Monaco) Perez Verstappen
12/06 Azerbeidzjan (Bakoe) Verstappen Pérez
19/06 Canada (Montréal) Verstappen -
03/07 Groot-Brittannië (Silverstone) Sainz Hamilton
10/07 Oostenrijk (Spielberg) Leclerc Verstappen
24/07 Frankrijk (Le Castellet) Verstappen Verstappen
31/07 Hongarije (Boedapest) Verstappen Ocon
28/08 België (Spa-Francorchamps) Verstappen Verstappen
04/09 Nederland (Zandvoort) Verstappen Verstappen
11/09 Italië (Monza) Verstappen Ricciardo
25/09 Rusland (Sotsji) geschrapt Hamilton
02/10 Singapore (Marina Bay) Perez -
09/10 Japan (Suzuka) Verstappen -
23/10 VS (Austin) Verstappen Verstappen
30/10 Mexico (Mexico City) Verstappen Verstappen
13/11 Brazilië (Sao Paulo) Russell Hamilton
20/11 Abu Dhabi (Abu Dhabi) Verstappen Verstappen