Ga naar de inhoud

Nadal moet met buikspierblessure passen voor halve finale Wimbledon

Rafael Nadal had al veel last in zijn kwartfinale tegen Taylor Fritz.

Rafael Nadal (36) laat verstek gaan voor de halve finales van Wimbledon. De Spanjaard, die dit jaar de Australian Open en Roland Garros won, heeft te veel last van een buikspierblessure na zijn vijfsetter tegen de Amerikaan Taylor Fritz in de kwartfinales.

Na een marathonmatch van 4 uur en 20 minuten in de kwartfinales maakte Nadal al duidelijk dat hij niet in topvorm verkeert. Na zijn voetblessure, die hem al maanden teistert, had hij nu ook last van zijn buikspieren.

 

"Er is iets niet goed met mijn buikspieren", zei hij na afloop. "Daarom was mijn opslag ook anders. Ik twijfelde er zelfs over of ik wel in staat was om de wedstrijd af te maken."

 

Een scan heeft aangetoond dat Nadal een scheur van 7 millimeter heeft in zijn buikspier. De Spanjaard verscheen wel nog op het trainingsveld vandaag: hij probeerde zijn service wat aan te passen om minder druk op zijn buikspieren te zetten. 

 

Nadal trok dan ook zijn conclusies. De 22-voudige grandslamwinnaar laat zijn halve finale tegen de Australiër Nick Kyrgios schieten. Kyrgios staat zo voor het eerst in zijn carrière in een grandslamfinale.

 

Nadal ziet ook zijn kans op een "calendar slam" - de vier grandslamtoernooien in één seizoen winnen - in rook opgaan. Dat is niemand meer gelukt sinds Rod Laver in 1969.

 

De laatste keer dat Nadal verstek moest laten gaan voor een wedstrijd, was in 2019 op de Masters in Parijs. In 2016 moest hij ook al eens geblesseerd afhaken op Roland Garros.

Ik geloof niet dat ik twee matchen kan winnen in deze omstandigheden.

Rafael Nadal

"Als ik verder speel, zal ik het alleen maar erger maken"

"Zoals iedereen gisteren zag, had ik last van mijn buikspieren", vertelde Nadal op de persconferentie. "Ik wist dat er iets niet in orde was, zoals ik ook toegaf. Dat is nu bevestigd: ik heb een scheur in mijn buikspier."

 

"Ik heb een hele dag nagedacht over de beslissing om op te geven, maar ik hoef het niet te proberen. Als ik voortspeel, zal mijn blessure alleen maar erger worden. Ik geloof niet dat ik twee matchen kan winnen in deze omstandigheden."

 

"Ik kan niet opslaan. Ik haal geen snelheid en kan mijn normale beweging niet doen. Ik wil alleen het veld opstappen als ik competitief kan spelen. Bovendien is er dan een grote kans dat ik alles erger maak."

 

Nadal verwacht niet al te lang buiten strijd te zijn. "3 tot 4 weken zal volstaan. Dan kan ik normaal gezien mijn planning wel afwerken. Ik vind het heel jammer want met mijn niveau had ik wel een kans gehad om te winnen."