Ga naar de inhoud

100 jaar Centre Court op Wimbledon: bijna 30 ex-winnaars en hommage aan Sue Barker

Sue Barker veranderde van presentatrice even in feestvarken.

"Middle Sunday" op Wimbledon stond dit jaar in het teken van het eeuwfeest voor Centre Court. BBC-legende Sue Barker, zelf ooit halvefinaliste op Wimbledon, werd er in de bloemetjes gezet. Roger Federer zwoer dat hij volgend jaar zou terugkeren, als speler.

Het is dit jaar de 135e editie van Wimbledon, maar het is exact 100 jaar geleden dat Centre Court verhuisde naar de huidige locatie, aan Church Road. Dat feit konden de Britten - die zot zijn op tradities - niet zomaar laten voorbijgaan.

Bijna 30 ex-winnaars bij zowel de mannen als vrouwen tekenden present, zoals Rod Laver, Billie Jean King, Bjorn Borg, Rafael Nadal, Chris Evert, Novak Djokovic en Roger Federer.

Die laatste jaagt al een tijdje op een 9e zege op Wimbledon, maar ondanks dat hij volgende maand 41 jaar wordt, heeft hij de hoop op die ultieme zege niet opgegeven.

 

"Ik heb enkele van de mooiste momenten meegemaakt op dit Centre Court. Ik hoop dat ik hier nog kan terugkeren, op welke manier dan ook."

 

Het meeste applaus was voorbehouden voor Sue Barker, die samen met haar BBC-collega John McEnroe de ceremonie leidde. Toen McEnroe plots het script overboord gooide om Barker te eren, kreeg de ex-tennisster die tv-persoonlijkheid werd het moeilijk.

 

Barker is al sinds de jaren 70 een vertrouwd gezicht op Wimbledon, eerst als speelster (ze haalde de halve finales in 1977) en daarna als tv-presentatrice. Maar dit jaar zet ze een punt achter haar activiteiten bij de televisie, al zal ze het tennis ongetwijfeld niet definitief de rug toekeren.

Enkele foto's van de ceremonie