Ga naar de inhoud

Op Wimbledon wacht eeuwige roem en record aan prijzengeld, toch zijn er dit jaar nú al veel verliezers

 ma 27 juni 2022 08:01
" "
Wimbledon is het meest prestigieuze grandslamtoernooi: op het Heilige Gras.

Het fijngemaaide gras, de aardbeien en bijna alle sterren zullen op de afspraak zijn. Toch is de 128e editie van Wimbledon anders dan alle andere. De veelbesproken beslissing om alle (Wit-)Russische spelers te bannen én het feit dat er geen rankingpunten te verdienen vallen, zorgen ervoor dat er nu al verliezers zijn.

Spierballengerol op het allerhoogste niveau.

 

Midden april besliste Wimbledon om alle Russische en Wit-Russische spelers te bannen wegens de inval in Oekraïne. Tennisbonden ATP en WTA counterden door geen rankingpunten toe te kennen op het grandslamevenement.

 

Beide beslissingen waren voor veel spelers een streep door de rekening. In de eerste plaats voor tennissers uit de geweerde landen, natuurlijk.

 

Vijf mannen missen de kans om geschiedenis te schrijven, onder wie nummer één van de wereld Daniil Medvedev. Ook twaalf vrouwen, zoals Aryna Sabalenka (nummer 6 van de wereld), zagen hun deelname geschrapt.

 

Oekraïners applaudisseerden voor dat vonnis, heel wat collega's toonden onbegrip. “Crazy”, noemde Novak Djokovic het.

Onvermijdelijke duikvlucht

De Serviër is dan ook zélf slachtoffer van het steekspel tussen Wimbledon en de tennisbonden.

 

Djokovic verdiende vorig jaar een karrenvracht aan rankingpunten door de titel te pakken, maar kan die nu dus niet verdedigen. Hij zakt straks sowieso weg van plaats drie naar plaats zeven op de ATP-ranking.

 

Ook andere spelers die in de vorige editie goed presteerden - denk aan Berrettini, Shapovalov, Pliskova en Sabalenka - zullen een onvermijdelijke duikvlucht nemen.

 

Jongeren die straks boven de verwachting presteren zullen daar evenmin voor beloond worden. Een plek in de top 100 kan nochtans een katalysator zijn voor sponsordeals en wildcards.

 

De puntenschrapping stelde eveneens een langverwachte comeback uit. Na een jaar blessureleed plande Eugenie Bouchard - ooit finaliste, vervolgens afgegleden, maar nog steeds een trekpleister - normaal een terugkeer op Wimbledon. De Canadese besloot evenwel haar “deelnamejoker” te sparen omdat er toch geen punten te verdienen vallen.

Eugenie Bouchard maakt geen rentree op Wimbledon door het puntengemis.

Demonstratie-toernooi

De vrees bestond dat veel meer vedetten “The Championships” dit jaar zouden overslaan door de maatregel. Dat bespaart een moeilijke overgang van gravel naar gras én biedt de kans om eens wat rust in te lassen.

 

Maar tot verbazing van veel spelers bleef de grote annulatiegolf uit.

 

Alleen Naomi Osaka zal niet op de afspraak zijn. De Japanse liet eerder optekenen deze editie “zinloos” te vinden. “Zonder punten voelt het aan als een demonstratie-toernooi”, klonk het. Officieel zegt Osaka wel af door een achillespeesblessure.

 

Ach, aan sterren zal het straks niet ontbreken op het heilige gras. Rafael Nadal stoomde zich ondanks zijn voetblessure klaar, Serena Williams staat voor het eerst in ruim een jaar aan de start van een enkeltoernooi.

 

Zonde dat Roger Federer nog geen wonderdokter gevonden heeft…

Serena Williams staat straks voor haar grote comeback.

WK voetbal

De aanwezigheid van de tennisgrootheden bewijst dat ook deze Wimbledon een voldragen editie wordt.

 

Over enkele weken prijken de namen van de latere winnaars zonder asteriskje op de “honour boards” van de All England Lawn Tennis Club.

 

Tweevoudig kampioen Andy Murray verwoordde het mooi. "Wimbledon zal nooit een demonstratietoernooi worden. Kijk, niemand boeit en weet hoeveel FIFA-punten een land krijgt op een WK voetbal. Iedereen onthoudt gewoon de naam van de winnaars.”

 

En natuurlijk liggen er ook nog steeds vetpotten op de deelnemers te wachten. Wie in de eerste ronde staat, mag ruim 58.000 euro op de bankrekening bijschrijven. Voor de eindwinnaars ligt een recordsom van 2,33 miljoen euro te wachten.

 

Dat verzacht ongetwijfeld de pijn van gemiste punten.