Ga naar de inhoud

Opnieuw een vroege gras-exit voor Elise Mertens: "Ze straalde weinig vertrouwen uit"

Elise Mertens vindt het ritme niet op gras: ze won maar 1 van haar 4 duels in 3 voorbereidingstoernooien op Wimbledon.

Elise Mertens (WTA-30) lijkt het goede grasgevoel maar niet te pakken te krijgen. Ook in haar laatste voorbereidingstoernooi op Wimbledon vloog ze vroegtijdig uit het toernooi. Moet ze zich zorgen maken? "Ook vorig jaar vlotte het vooraf niet op gras, maar nu worstelt Mertens met wisselvalligheid", vindt Caro Houbreghts, tenniscommentator bij Play Sports.

1 op 4

Verlies in de tweede ronde tegen Alison Van Uytvanck (WTA-46).
Verlies in de eerste ronde tegen Caty McNally (WTA-178).
Vrij in de eerste ronde, verlies in de tweede ronde tegen Kirsten Flipkens (WTA-256).

 

Het grasrapport van Elise Mertens voor Wimbledon oogt niet echt fraai. Caro Houbreghts becommentarieerde de wedstrijd van Mertens tegen Flipkens gisteren voor Play Sports en zag de Belgische nummer 1 wisselvallig presteren in Eastbourne.

"Eerst toch even lof voor Kirsten Flipkens. Flipkens en gras, dat is gewoon een gouden combinatie. Daarbij speelde ze heel bevrijd, want ze is bezig aan haar laatste wedstrijden in het enkelspel. Alles wat ze nu nog wint, is mooi meegenomen. Het is knap wat ze op dit moment nog laat zien."

 

"Als we op Elise Mertens focussen, vond ik dat haar opslag haar gisteren in de steek liet. Ze sloeg liefst 10 dubbele fouten en won heel weinig punten na een tweede service. Dat kruipt in het hoofd." 

 

"Ook tegen McNally was dat een probleem. Ze komt wat te makkelijk onder druk in haar opslagspelletjes. En laat je service op het snelle gras nu net nog wat crucialer zijn dan op andere ondergronden."

Gisteren sloeg Elise Mertens 10 dubbele fouten. Als je opslag hapert, kruipt dat in het hoofd.

Caro Houbreghts - Tenniscommentator Play Sports

"De zaken die normaal goed voor haar werken, lijken er nu te weinig uit te komen", merkt Houbreghts verder op. "Mertens moet het hebben van vastheid, van weinig fouten maken en van vechtlust. En net dat laat haar wat in de steek." 


"Ze speelde in haar laatste twee partijen heel wisselvallig. Als ze haar niveau haalt, zoals gisteren in de tweede set, dan neemt ze ook echt de bovenhand. Alleen kon ze dat betere niveau nadien niet doortrekken." 

"De cijfers liegen niet, het draait dit jaar wat minder"

Caro Houbreghts heeft niet alleen tijdens de grasperiode, maar al een heel seizoen het idee dat het wat minder draait bij Mertens. 

 

"De cijfers liegen niet. Van haar 27 matchen dit jaar won ze er 14 en verloor ze er 13. Ter vergelijking, dat zijn al bijna evenveel verliespartijen als in 2020. Ze speelde dit jaar twee kwartfinales, maar verder dan dat stadium is ze in geen enkel toernooi geraakt." 

 

"Ook op de rankings is er terugval, begin 2022 stond ze op plaats 21, nu op plaats 30. Al moeten we er natuurlijk wel bij zeggen dat ze een paar weken uit is geweest met een beenblessure."

 

"Maar je hebt het gevoel dat Mertens zoekende is. Ze straalde gisteren bij momenten weinig vertrouwen uit. In het enkelspel dan, want in het dubbel vlot het wel nog allemaal. Daarin bereikte ze twee finales op twee grastoernooien."

 

"Maar in het enkelspel is het dus zoeken. Sinds dit jaar heeft ze met Simon Goffin een nieuwe coach en ze is toen ook van racket veranderd (van Head naar Babolat). Dat laatste bleek toch niet helemaal te werken voor haar, want in de aanloop naar Roland Garros is ze overgegaan op Tecnifibre. "Omdat ik geen controle voelde over mijn backhand", klonk het toen."

Het is vooral Wimbledon dat telt.

Elise Mertens

Met een vierde ronde op de Australian Open en een vierde ronde op Roland Garros mag Mertens wel tevreden zijn over haar grandslamresultaten dit jaar. Mocht ze dat kunnen herhalen op Wimbledon, evenaart ze haar beste resultaat ooit in Londen.


"Mertens speelt geen dubbelmatchen meer deze week. Ze heeft dus nu nog wel even de tijd om te trainen en alles te finetunen. Ze zegt zelf ook: "Wimbledon is belangrijker dan de toernooien vooraf." Ook al worden er dit jaar geen rankingpunten uitgedeeld in het derde grandslamtoernooi van het jaar."


"Vorig jaar verloor de Limburgse haar enige twee graspartijen voor Wimbledon, maar bereikte ze wel de derde ronde op het Heilige Gras. Afwachten dus wat het geeft. Het is een cliché, maar het kan heel snel keren in het tennis."