Ga naar de inhoud

De laatsten zullen niet de eersten zijn: waarom beginnen de toppers zo vroeg aan hun tijdrit?

Wout van Aert start straks om 17.04 uur aan zijn tijdrit.

Voor één keer zullen de laatsten niet de eersten zijn. Alle topfavorieten beginnen straks opvallend vroeg aan hun tijdrit in de Tour. De reden? Een dreigende zware regenbui boven Kopenhagen. “Om half zes kennen we normaal de uitslag al”, voorspelt Christophe Vandegoor.

 Wacht niet tot na de kantooruren om naar de openingstijdrit van de Tour de kijken. Alle grote kanonnen gaan straks opvallend vroeg van start.

 

Mathieu van der Poel rolt bijvoorbeeld om 16.11 uur al van het startpodium. Het toptrio Filippo Ganna - Wout van Aert - Tadej Pogacar zorgt vanaf 17.03 uur reeds voor een climax. Om u een idee te geven: slotrijder Marc Soler begint er pas net voor 19.00 uur aan.

 

Opvallend. Want in de voorgaande jaren lag het hoogtepunt steeds op het einde van de openingstijdrit. Alleen hebben de ploegen de voorbije dagen uiteraard uitvoerig het weerbericht voor Kopenhagen bestudeerd. En dat kondigt regen aan.

Mathieu van der Poel zal als twaalfde renner van het startpodium bollen.

Regen tussen 17 en 18 uur, ook onweer?

De meteoroloog van het Deens Meteorologisch Instituut voorspelt dat het tussen 17 en 18 uur zal beginnen te druppelen. Mogelijk barst er zelfs een flink onweer los. Vandaar de vroege vlucht van de topfavorieten. Al dreigen Van Aert en co met een beetje pech eveneens nat te worden. Bissegger, Roglic en Van der Poel lijken zeker safe te zitten.

 

Maar iederen zal toch nerveus Buienradar in de gaten houden.

In de laatste twee uur zijn het toch mindere goden die starten.

Christophe Vandegoor

“Ploegen hebben tegenwoordig ook meteorologische contacten die exact vertellen wanneer het zal beginnen regenen”, weet onze commentator Christophe Vandegoor. “De wind zal later in de namiddag eveneens opsteken. Ieder team laat zijn sterkhouders dus vertrekken in de meest droge periode.”

 

Volgens velen een beetje jammer voor de spanning. Want in de laatste groep renners zitten normaal geen mannen meer wiens tijdrit voor verschuivingen kan zorgen. “Om half zes zullen we de uitslag al kennen”, knikt Vandegoor. “In de laatste twee uur zijn het toch mindere goden die starten.”

 

Vroeg genoeg de televisie of livestream openzetten dus.

Starttijden favorieten en Belgen 
Jérémy Lecroq (Fra) 16.00 uur (eerste)
Tim Wellens 16.05 uur
Stefan Bissegger (Zwi) 16.07 uur
Mathieu van der Poel (Ned) 16.11 uur
Primoz Roglic (Svn) 16.20 uur
Mikkel Bjerg (Den) 16.21 uur
Mads Pedersen (Den) 16.26 uur
Jasper Philipsen 16.33 uur
Stefan Küng (Zwi) 16.34 uur
Geraint Thomas (GBr) 16.41 uur
Jonas Vingegaard (Den) 16.42 uur
Jasper Stuyven 16.48 uur
Frederik Frison 16.49 uur
Guillaume Van Keirsbulck 16.56 uur
Filippo Ganna (Ita) 17.03 uur
Wout van Aert 17.04 uur
Tadej Pogacar (Svn) 17.05 uur
Philippe Gilbert 17.11 uur
Kasper Asgreen (Den) 17.22 uur
Florian Vermeersch 17.33 uur
Edward Planckaert 17.39 uur
Yves Lampaert 17.44 uur
Amaury Capiot 17.56 uur
Brent Van Moer 18.17 uur
Kobe Goossens 18.21 uur
Dylan Teuns 18.25 uur
Stan Dewulf 18.30 uur
Tiesj Benoot 18.32 uur
Oliver Naesen 18.52 uur
Tom Pidcock (GBr) 18.53 uur
Nathan Van Hooydonck 18.54 uur
Marc Soler (Spa) 18.55 uur (laatste)