Ga naar de inhoud

DP World Tour legt geldboetes en schorsing op voor dissidente spelers van LIV Invitational Series

Geen straffeloosheid voor de golfers die begin deze maand hebben deelgenomen aan de omstreden openingsmanche van de LIV Golf Invitational Series. De DP World Tour-organisatie maakte vandaag bekend dat het de spelers in kwestie een geldboete en een schorsing van twee toernooien zal opleggen.

DP World Tour, de opvolger van de European Tour, had eerder al gedreigd met sancties voor golfers die zouden overstappen naar de LIV Series, gefinancierd door oliedollars uit Saoedi-Arabië. 

 

Toch weerhield het heel wat golfers niet om toch naar de Centurion Club te trekken. De 25 miljoen dollar aan prijzengeld had daar wellicht iets mee te maken. 

 

Zo zorgden de Saoedische investeerders voor een totale prijzenpot van liefst 255 miljoen dollar (232 miljoen euro). De volgende zes toernooien zijn eveneens met 25 miljoen dollar gedoteerd, de finale met 50 miljoen dollar. Bovendien wordt er na zeven toernooien een individuele kampioen gekroond, waarbij er onder de top drie 30 miljoen dollar verdeeld wordt. De Australische golflegende Greg Norman is CEO van het project.

 

Een smak geld te verdienen dus, toch zullen de deelnemers eerst hun handen in eigen portefeuille moeten steken. Zo maakte de PGA Tour vandaag de strafmaat van de deelnemers bekend: een geldboete van bijna 117.000 euro (100.000 pond) en een schorsing voor de twee eerstvolgende events, de Scottish Open en het Barracuda Championship.

De LIV Golf Series: wie, wat, waar, wanneer?

De LIV Golf Series is een serie van acht toernooien, waarvan vijf in de Verenigde Staten. Twaalf teams van vier spelers nemen het er over drie rondes (54 holes) tegen elkaar op. De finale wordt in oktober volgens een match-play format, naar het model van de Ryder Cup, gespeeld.   


Na de openingsmanche op de Centurion Club volgen er vier toernooien op Amerikaanse bodem: in Portland (Oregon) en bij Donald Trump in Bedminster (New Jersey) in juli, en in Boston (Massachusetts) en Chicago (Illinois) in september. De laatste drie toernooien worden in oktober afgewerkt: waarvan een in het Thaise Bangkok en een in Saoedi-Arabië (Jeddah). Miami is eind oktober gaststad voor de finale.