Ga naar de inhoud

Wout van Aert voor Roubaix: "Ook in een dienende rol kun je ver geraken, daar hoop ik stiekem op"

Twee dagen voor de start van Parijs-Roubaix ging Wout van Aert de kasseien van de Helleklassieker verkennen. Voor de gelegenheid sprak hij ook over hoe hij de voorbije coronadagen heeft beleefd en wat we zondag van hem mogen verwachten. "Ik heb zeker niet het niveau van vlak voor de Ronde."

"Het gaat gelukkig weer goed met mij. Ik ben weer helemaal fit en gezond om te koersen", stelt Wout van Aert de wielerfans in een interview van Jumbo-Visma zelf gerust. "Ik ben heel blij dat ik alsnog Roubaix kan fietsen."

 

Volgens Van Aert neemt hij geen risico om nu al te herbeginnen. "Zoals ik van de ploeg gewend ben, was de monitoring de voorbije dagen van het hoogste niveau."

 

"We hebben elke dag in de eerste plaats naar mijn gevoel geluisterd. Dat is het belangrijkste."

 

"Het was voor mij ook een hele opluchting dat op de echo bij de cardioloog alles heel normaal bleek bij een maximale inspanning. Tijdens de eerste trainingen ben je nog voorzichtig, maar sindsdien heb ik het normale proces kunnen doormaken van iemand die ziek is geweest."

Het was voor mij een hele opluchting dat op de echo bij de cardioloog alles heel normaal bleek bij een maximale inspanning.

Wout van Aert

"Ik heb zeker niet het niveau dat ik had voor de Ronde van Vlaanderen"

Van Aert vertelt dat hij niet zwaar ziek is geweest. "Ik heb nooit koorts gehad, het waren eerder de symptomen van een verkoudheid. De vermoeidheid heeft er wel lang in gezeten. Dat is pas enkele dagen iets beter."

 

"Je bent ook gewend om 365 dagen per jaar te trainen en jezelf te smijten. Als je dan plots 5-6 dagen op de rem moet staan, is het daarna wel even weer zoeken naar een aanvaardbaar gevoel. Ik ben ook zeker dat ik nog niet het niveau heb van voor de Ronde van Vlaanderen."

 

Waar hij zichzelf moet inschatten, weet Van Aert dan ook niet. "Ik heb wel goed gereageerd op de intensievere trainingen van de voorbije dagen, maar je kunt niet alles zomaar herstellen van wat je tijdens je inactiviteit hebt weggeveegd. Ik zal iets minder zijn, maar het is moeilijk om te zeggen hoevéél minder."

 

Van Aert volgt dan ook de visie van zijn ploeg dat hij in een dienende rol zal starten. "Normaal gezien ben ik de echte kopman. Ik hoop vooral dat ik ergens in de finale kan geraken en ik dan ondersteunend kan zijn voor Christophe (Laporte), Nathan (Van Hooydonck) of Mike (Teunissen)."

 

"Uiteraard hoop ik niet vanaf het begin op kop te moeten rijden, omdat ik me zo slecht voel. Het is ook een koers die je nooit kunt voorspellen. Zelfs in een dienende rol zijn er al veel jongens ver geraakt. Daar hoop ik stiekem ook op."

"Had het lastig toen ik naar de Ronde aan het kijken was"

Wout van Aert komt in het interview met zijn ploeg ook nog eens terug op hoe hij de voorbije 2 weken heeft beleefd. "Ik zat in isolatie en kon weinig anders doen dan naar de koersen te kijken."

 

"Dat voelde heel raar aan. Toen ik naar de koers aan het kijken was, had ik het echt lastig. Zowel bij de Ronde van Vlaanderen als de Amstel Gold Race."

 

"Ik dacht toen al: ook al is het niet in topvorm, ik zou graag nog iets van dit voorjaar maken. Ik heb natuurlijk al een mooi seizoen gehad, met een paar mooie overwinningen. Dat verzacht de pijn enigszins."

 

"Maar mijn schema was zo gebouwd dat ik op mijn best zou zijn bij de monumenten. Die zijn nu in het water gevallen en dat is echt balen."

 

"Naar de Ronde kijken en daarna naar de Amstel vanuit de zetel, dat was het helemaal niet. Daarom ben ik blij dat ik er weer bij kan zijn. Ook al is het dan met iets mindere benen. Het zou meer pijn doen als ik dit ook nog moet laten varen."