Ziek worden in topvorm? Waarom het zeker dit seizoen geen toeval is

Hebben de ziektekiemen Wout van Aert op het slechtst mogelijke moment ingehaald? De Belgische kampioen zou lang niet de eerste renner zijn die in topvorm geveld wordt. Hoe komt dat toch?

Het is een gegeven dat eigenlijk paradoxaal klinkt: renners in topvorm zijn vatbaarder voor ziekte. Goed mogelijk dat Wout van Aert het zoveelste schoolvoorbeeld is dit wielerseizoen. Herinner u de vele afzeggingen net voor Milaan-Sanremo, een koers waar veel jongens eveneens naar piekten.


Maar hoe komt dat toch?


“Wetenschappelijk is er eigenlijk weinig bewijs voor”, vertelt Joost De Maeseneer, ploegdokter bij Intermarché-Wanty-Gobert. “Maar de ervaring bevestigt het wel. Renners in topvorm staan nu eenmaal op de limiet getraind. Ze hebben in de voorgaande weken hun grenzen opgezocht en staan in gewicht op hun scherpst, met een bijzonder laag vetpercentage. Dat maakt ze brozer voor infecties.”

Renners in topvorm staan in gewicht op hun scherpst. Dat maakt ze brozer voor infecties.

Dokter Joost De Maeseneer

Daarbij komt ook de grotere stressfactor in de aanloop naar het moment van de waarheid. Wat een negatieve impact kan hebben op de nachtrust en mentale rust.

Het verbaast dokter De Maeseneer ook allerminst dat er uitgerekend dit seizoen zoveel zieken zijn.

 

“Ik zie 50% meer gevallen dan gewoonlijk - ook bij ons in de ploeg. Alles heeft te maken met de post-coronaperiode. Na het afschaffen van de mondmaskerplicht zijn we gevoeliger voor virale infecties. Zeker renners die terugkomen van trainingskampen in Spanje en dan plots in weer en wind moeten koersen.”