Ga naar de inhoud

Jose De Cauwer schat uitvallen Van Aert in: "De enige zekerheid valt weg"

Moet Tiesj Benoot het zonder kopman Wout van Aert stellen?

Geen Wout van Aert in de Ronde van Vlaanderen? Het zou niet alleen de plannen van Jumbo-Visma overhoop gooien, maar ook de aanpak van de andere favorieten. Wielercommentator José De Cauwer schat de mogelijk gevolgen in. "De enige zekerheid in de Ronde - Jumbo-Visma gaat controleren - zou wegvallen."

"Of ik klaar ben voor de Ronde? We zullen wel zien."

 

Amper vier dagen na Gent-Wevelgem lijkt de vraag aan Wout van Aert zichzelf te beantwoorden. Zoals het er nu naar uitziet, ontbreekt de topfavoriet straks in de Ronde. "Niet fit", klinkt het.

 

Voelde Van Aert - ontgoocheld na zijn 12e plek in Gent-Wevelgem - zich vorige week al minder goed? "Dat is moeilijk te zeggen", aldus commentator José De Cauwer. "Op de laatste beklimming van de Kemmelberg was hij nog fantastisch, daar was zeker nog niets te zien. Maar hij had wel verwacht dat hij iets beter zou zijn."

 

"Het ging al van in december zo goed voor Van Aert: geen kuchje of geen andere reden om de handrem aan te trekken. Maar dan komt zondag 3 april wel steeds dichterbij."

 

"Jumbo-Visma bleef tot nu toe gespaard van ziekte of uitvallers. Maar dan zie je liever in februari een renner even afhaken dan net voor de Ronde van Vlaanderen."

Benoot of Laporte kan de rol van Van Aert niet overnemen. De ploeg zal op meerdere paarden tegelijk moeten wedden.

José De Cauwer

Zelfs als Van Aert zondag toch nog fit zou raken, moet Jumbo-Visma al beginnen na te denken over alternatieve tactieken. José De Cauwer probeert de denkoefening ook te doen.

 

"Zonder Van Aert heeft Jumbo-Visma wel veel volk in de aanval, maar geen scorende spits", zegt hij. "Dan moeten ze rekenen op een sterke Tiesj Benoot en Christophe Laporte."

 

"Maar de kansen van Benoot slinken ook als Van Aert afhaakt", weet De Cauwer. "Bij Jumbo-Visma hadden ze het plan-Van Aert, maar hielden ze Benoot achter de hand. Dat verhaal zou nu wel eens van tafel kunnen zijn. Dan moet het meekoersen zoals de andere ploegen."

 

"Benoot of Laporte kan de rol van Van Aert niet overnemen. De ploeg zal op meerdere paarden tegelijk moeten wedden. Ze kunnen niet zeggen: Laporte, rij maar mee met Mathieu van der Poel en Kasper Asgreen naar de streep."

"Voor Van der Poel niet per se gemakkelijker zonder dan met Wout"

Een mogelijke afzegging van Van Aert zou ook wel eens de aanpak van de concurrentie kunnen beïnvloeden. Want als ze niet naar Van Aert kunnen kijken, wie is dan wel de grootste concurrent? "Het wordt sowieso een andere koers", zegt De Cauwer. 

 

"Je had één zekerheid: het blok van Jumbo-Visma draagt de koers. Dat zou nu wegvallen. Nu zal er minder controle zijn en krijgen we misschien een heel vreemd verloop van de Ronde. Jumbo-Visma kan nu zelfs iemand meesturen in de ontsnapping."

 

"Quick Step-Alpha Vinyl was misschien minder in Dwars door Vlaanderen, maar ze zullen zondag zeker beter zijn. Ik geef Kasper Asgreen, de winnaar van vorig jaar, toch 4 sterren. De ploeg van Patrick Lefevere zou een boost kunnen krijgen."

 

Ook op Mathieu van der Poel zullen veel ogen gericht zijn. "Voor Mathieu is het niet meteen gemakkelijker zonder dan met Wout. Hij wil gewoon koersen met de groten onderling en de ploegen uitschakelen."

 

"Dat kan de Nederlander nu nog altijd. In Asgreen zal hij zeker een goede bondgenoot vinden, of misschien Mads Pedersen, Jasper Stuyven of zelfs een goede Greg van Avermaet. Diep in de finale na een lange koers weet je nooit wat er kan gebeuren. Veel renners zullen een extra kans zien zonder Van Aert in het peloton."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.