Ga naar de inhoud

Belgian Cats loten WK-groep met o.a. Verenigde Staten: "Dan ontlopen we ze al in kwartfinale"

De Belgian Cats kennen hun groep voor het WK in september in Australië. De Belgen kwamen in groep A terecht met topfavoriet VS. Daarnaast treffen ze China, Zuid-Korea, Bosnië-Herzegovina en het land dat Rusland zal vervangen. "Het is goed dat we de VS nu al treffen, dan vermijden we ze in een eventuele kwartfinale", vertelt Belgian Cat Antonia Delaere.

Groepen WK basketbal
België Frankrijk
China Servië
Bosnië-Herzegovina Japan
Puerto Rico * Nigeria
Zuid-Korea Canada
Verenigde Staten Australië

* Puerto Rico zal wellicht de plaats innemen van het geschorste Rusland, maar dat moet nog officieel bevestigd worden

Belgen loten Verenigde Staten als absolute klepper

De Belgian Cats plaatsten zich afgelopen maand voor het WK in Australië. Sinds vandaag weten ze ook welke landen ze daar zullen treffen in de groepsfase. De Belgen zaten als beste Europese land in pot 1 en kwamen als eerste land tevoorschijn. 

 

België, nummer vijf op de wereldranglijst en het hoogst geplaatste Europese land op het WK, kwam zo in groep A terecht. De twee andere landen uit pot 1 in onze groep werden de Verenigde Staten (FIBA-1) en China (FIBA-7). Vooral de VS, wereld- en olympisch kampioen, wordt een zware dobber. In de WK-kwalificaties vorige maand lieten de Belgen wel mooie dingen zien in Amerika. Het werd toen 75-84.

 

Met China hebben ze meer geluk. Dat was het laagst geklasseerde land uit de eerste pot.

 

Uit pot 2 kregen de Belgen Bosnië-Herzegovina  (FIBA-26) en Zuid-Korea (FIBA-13). De laatste tegenstander van de Belgen ligt nog niet officieel vast. Dat komt door de uitsluiting van Rusland. Waarschijnlijk zal dat Puerto Rico worden. Met dat land hadden de Cats in hun kwalificaties maar weinig moeite.

 

De eerste vier van elke poule stoten door naar de kwartfinales. Het wordt hun tweede deelname. 4 jaar geleden werden de Belgen vierde.

Delaere: "Hoog tijd dat we Bosnië-Herzegovina eens kloppen nu"

"Het is moeilijk om te zeggen of dit nu een goede loting is of niet", vertelt Belgian Cat Antonia Delaere. "Het is een pittige groep, maar uiteindelijk staan er maar 12 landen op het WK dus het zijn allemaal sterke landen."

 

"Ik denk dat het goed is dat we nu de VS al hebben in de groepsfase, dan kunnen we die al niet tegenkomen in een eventuele kwartfinale. Het zullen vijf pittige wedstrijden zijn."

 

Delaere schat ook de andere landen hoog in. "China is de laatste jaren enorm aan het groeien. Ze zijn heel fysiek en groot en dat is niet altijd makkelijk voor ons, maar we hebben ze ook al wel geklopt. Dat is een mooie uitdaging. Het is een land dat ook in top van de groep zal horen."

 

"Bosnië-Herzegovina kennen we jammer genoeg al heel goed. Het wordt echt tijd dat we ze zullen kloppen nu", vindt Delaere. Onlangs verloren de Belgen bijvoorbeeld nog in de EK-voorronde. "Ze hebben met Jonquel Jones een speelster van wereldniveau, maar we weten stilaan hoe we de rest van de ploeg aan banden kunnen leggen."

Uit de groep raken is het eerste doel op het WK. Daarna zien we wel.

Antonia Delaere

De rest van de groep zijn vraagtekens. "Ik heb nog nooit tegen Zuid-Korea gespeeld. Die ploeg kennen we minder goed. Zij worden wat gezien als het zwakkere broertje, maar we mogen ze niet onderschatten. Ik weet ook nog niet of de laatste tegenstander echt Puerto Rico zal worden. De FIBA beslist op 25 maart. Het kan ook nog dat er een kwalificatietoernooi georganiseerd wordt of dat de ploeg die het hoogst staat op de wereldranglijst mag gaan."


En wat wordt nu het doel van de Belgian Cats op het WK? "Het is een goed leermoment en een manier om het EK van 2023 voor te bereiden, maar op het WK zelf willen we natuurlijk uit de groep geraken. Dat is het eerste doel. We doen het bij de Cats altijd match per match, maar die kwartfinales willen we halen. Dan zien we wel."