Ga naar de inhoud
De Cats gaan naar het WK.
De Belgian Cats mogen naar het WK.

Belgian Cats zijn geplaatst voor het WK basketbal na ijzersterke prestatie tegen Rusland

 zo 13 februari 2022 22:48
WK-kwalificaties
Rusland
België
einde
12
q1
22
15
q2
19
9
q3
12
7
q4
13
43
score
66

De Belgian Cats mogen zich opmaken voor het WK in Australië. Onze basketbalvrouwen vloerden Rusland met 66-43 na een ijzersterke prestatie. België is zo zeker van een ticket voor het wereldkampioenschap komend najaar in Australië.

Cats zetten gehavende Russinnen al voor de pauze weg

De Belgian Cats waren na de logische zege tegen Puerto Rico eigenlijk al quasi geplaatst voor het WK van komend najaar in Australië, maar met een eventuele zege tegen topland Rusland konden de Belgische vrouwen hun kwalificatie eventueel wel nog wat kracht bijzetten.

 

Bij de Russinnen ontbraken omwille van coronaperikelen onder meer sterspeelsters Maria Vadejeva en Anastasia Sjilova. Ze misten dus heel wat kwaliteit. De Cats gingen dan ook meteen op het gaspedaal staan en diepten vooral dankzij Meesseman en Linskens meteen een kloofje van 7 punten uit.

 

De Russinnen slaagden er eigenlijk nooit in om de Cats ietwat onder druk te zetten. Aan het einde van het eerste quarter bedroeg de voorsprong dan ook al 10 punten.

 

Ook een driepunter vroeg in het tweede quarter van Kozik kon de Belgen helemaal niet verontrusten. Een gretige Julie Allemand haalde haar beste niveau en gaf de Russinnen geen moment rust.

 

De Cats bleven nadien goed de extra pass zoeken en kwamen op die manier nooit in de problemen. Een kloof van 14 punten aan de pauze mocht niet meer uit handen gegeven worden.

Kloof blijft groeien, Cats stellen WK-ticket veilig

Na de pauze ging het er allemaal wat rustiger aan toe. Beide teams kwamen wat moeilijker tot scoren en de Russinnen konden op geen enkel moment de wedstrijd in handen nemen.

 

De kloof ging al snel richting de 20 punten waarna alle spanning definitief verdwenen was. Massey was na rust onverzettelijk in de duels en op aanvallend vlak werkten onder meer Meesseman en Allemand de kansen die ze kregen makkelijk af.

 

In het laatste quarter zag bondscoach Valéry Demory de ideale gelegenheid om zijn volledige kern te benutten. Onder meer Geldof en Resimont maakten daar gretig gebruik van om zich nog even te laten opmerken.

 

De Belgian Cats zijn zo na een eenvoudige zege tegen Rusland (43-66) helemaal zeker van het WK van komend najaar in Australië. Rusland kan zich ook nog plaatsen, maar dan moet het morgen in elk geval winnen van Puerto Rico. 

Rusland - België

23:09

Bekijk het vierde kwart tussen Rusland en de Belgian Cats

23:08

Cats naar het WK!

De Belgian Cats hebben zich na een bijzonder overtuigende partij geplaatst voor het WK in Australië. Een gehavend Rusland was eigenlijk geen partij voor Meesseman en co. 66-43 voor de Cats, wat een straffe prestatie! 

23:06

Abdelkader gaat tegen de vlakte en lijkt zich te blesseren aan haar knie, maar het lijkt allemaal heel goed mee te vallen. Intussen mist Ine Joris op een haar na een fraaie 3-punter.

23:03

Het zal voor de Russinnen morgen tegen Puerto Rico moeten gebeuren, de Cats zijn meer dan een maatje te groot. De laatste 2 minuten zijn ingegaan. 

23:01

Russin raakt niet voorbij sterk Belgisch blok

23:01

Maiga tegen de vlakte

Massey en Linskens zetten Maiga vlotjes weg, de Russin blijft uit ontgoocheling even zitten. De Cats zijn op alle vlakken oppermachtig vanavond. 

22:59

De Russinnen missen veel te veel kwaliteit om een vuist te maken tegen de Cats. Kozik wil de kloof nog wat verkleinen, maar raakt dan niet verder dan een kansloze air ball. Nog een dikke 3 minuten tot het einde van de partij. 

22:55

Mestdagh legt aan, maar vindt net geen score. Even later scoren Massey en Resimont wel: 41-64.

22:54

Mooie spin-move en score van Linskens

22:53

De Russinnen zijn het geloof kwijt en Linskens troeft nog eens haar tegenstander af: 36-57. De kloof blijft maar groeien. 

22:51

4e quarter

De eerste minuut van het 4e quarter leverde niets op, Meesseman doet er meteen daarna 2 punten bij. Meesseman zit al aan liefst 18 punten in deze wedstrijd. 

22:50

Linskens deelt assist uit aan Meesseman

22:49

Hanne Mestdagh komt erbij voor haar 102e interland. Ze krijgt nog wat speeltijd van bondscoach Demory. 

22:48

Bekijk het derde kwart tussen Rusland en de Belgian Cats

22:47

Einde 3e quarter

Geldof gaat te flauw in duel en laat nog 2 puntjes liggen. De Belgian Cats hebben een kloof van liefst 17 punten, dit gaan ze niet meer uit handen geven. Het WK-ticket ligt nu echt voor het grijpen. 

22:46

Russin komt nogal hard ten val en moet even bekomen

22:44

De VAR gaat het duel tussen Levtsjenko en Ramette even bekijken. Er is niet zo bijzonder veel aan de hand, de Russinnen krijgen uiteraard wel de overtreding mee. 

22:44

Serena-Lynn Geldof laat zich zien in de speeltijd die ze krijgt. Ze maakt zich goed vrij en zet op assist van Massey haar naam op het scorebord. Intussen maakt Levtsjenko een lelijke smak na een duel met Ramette.