Lotto-Soudal blijft prijzen opstapelen: Tim Wellens legt Quintana erop in de Var

Voor Tim Wellens is het zijn 2e zege van het seizoen.

Tim Wellens (Lotto-Soudal) heeft de bergetappe over de Col d'Eze naar zijn hand gezet in de Tour des Alpes-Maritimes et du Var. In een sprintje met zijn tweeën versloeg onze landgenoot klimgeit Nairo Quintana (Arkéa-Samsic).

Op de laatste klauterpartij draaide Nairo Quintana alle kraantjes open op de Col d'Eze. De Fransman Guillaume Martin bood het meeste weerwerk, Tim Wellens koos voor zijn eigen tempo.

Toen Wellens op de top maar 10 tellen achterstand telde op Quintana, gaf dat de Lotto-burger moed. Onze landgenoot had 6 kilometer om dat gat dicht te ritsen, 3 kilometer voor de streep had Wellens zijn prooi al te pakken.

Na een klein partijtje pokeren had Quintana geen schijn van kans tegen Wellens in de eindsprint. Wellens is ook de nieuwe leider.

Zo boekt Lotto-Soudal 2 op 2 in de Tour des Alpes-Maritimes et du Var, nadat Caleb Ewan gisteren al de openingsrit voor zijn rekening had genomen. De Australiër overleefde vandaag trouwens opvallend lang. Op 30 kilometer van de streep leidde Ewan nog het peloton in de afdaling. Een goed teken richting Milaan-Sanremo.

Bekijk hoe Wellens Quintana vloert in de sprint

Wellens: "Ik wist dat ik op eigen tempo moest klimmen"

"Ik kende de finale hier als mijn broekzak, want ik woon maar op 5 kilometer van het parcours", reageerde Wellens na zijn zege.

"Ik wist dat ik de klim op eigen tempo naar boven moest rijden. Toen ik in de afdaling bij Quintana kwam, was dat voor hem een mentale tik denk ik."

Morgen moet Wellens in de slotrit 3 beklimmingen overleven om de eindzege veilig te stellen. "Ik moet enkel Quintana volgen. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet", besluit onze landgenoot.

Als Wellens zich morgen tot eindwinnaar kroont, zou dat zege nummer 8 zijn voor Lotto-Soudal dit seizoen.

Het begon allemaal 3 weken geleden met Tim Wellens op Mallorca. Daarna volgden zeges van Arnaud De Lie (ook op Mallorca), Caleb Ewan (rit in Saudi Tour en rit in de Var), Maxim Van Gils (rit en eindzege in de Saudi Tour) en Tim Wellens (rit in de Var).

Morgen moet ik enkel Quintana volgen. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet.

Tim Wellens
Uitslag rit 2
1. Tim Wellens 150 kilometer in 3u45'59
2. Nairo Quintana (Col) zelfde tijd
3. Valentin Madouas (Fra) op 26"
4. Bauke Mollema (Ned) 27"
5. Guillaume Martin (Fra)  
6. Amanuel Gebraigzabhier (Eri) 31"
7. Andreas Kron (Den) 1'27"
8. Alexis Vuillermoz (Fra)  
9. James Shaw (GBr) 1'32"
10. Mathias Bregnhøj (Den) 1'33"
Stand na rit 2
1. Tim Wellens in 8u00'43"
2. Nairo Quintana (Col) zelfde tijd
3. Valentin Madouas (Fra) op 26"
4. Bauke Mollema (Ned) 27"
5. Guillaume Martin (Fra)  
6. Amanuel Gebraigzabhier (Eri) 31"
7. Andreas Kron (Den) 1'27"
8. Alexis Vuillermoz (Fra)  
9. James Shaw (GBr) 1'32"
10. Kevin Geniets (Lux) 1'33"