Valijeva bezwijkt onder druk en valt naast podium, Sjtsjerbakova triomfeert

Kamila Valijeva stapelde de fouten op in haar vrije kür.

De dopingsaga heeft zijn tol geëist: Kamila Valijeva heeft haar favorietenrol in het kunstschaatsen niet kunnen waarmaken. De 15-jarige Russin viel meerdere keren en eindigde zo zelfs niet op het podium. Haar landgenote Sjtsjerbakova veroverde de olympische titel.

Opnieuw waren alle ogen gericht op Kamila Valijeva. Ondanks haar positieve test op trimetazidine mocht de 15-jarige toch nog aan de start komen van de korte kür en de vrije kür.

 

In de korte kür kon Valijeva de dopingperikelen nog van zich afschudden met de topscore: 82,16. Ver onder haar wereldrecord van 90,45, maar wel voldoende om als leider aan de vrije kür te beginnen.

 

Maar in de vrije kür liep het allesbehalve perfect voor Miss Perfect: ze kraakte onder de druk en stapelde de fouten op. Met 141,93 punten eindigde ze zelfs niet eens op het podium. 

 

Met 224.09 punten - ter info: haar wereldrecord staat op 272,71 punten - moest Valijeva vrede nemen met de 4e plek na een emotionele rollercoaster in Peking. 

 

Het goud ging zo niet naar de topfavoriete, maar wel naar haar landgenote Anna Sjtsjerbakova, die 255,95 punten kreeg van de jury. De Russin Aleksandra Troesava zette de beste vrije kür (177,13) neer en veroverde het zilver. Het brons was voor de Japanse Kaori Sakamoto (233,13).

 

Dat drietal krijgt morgen dus wel een medaille in handen. Het IOC wou de podiumceremonie schrappen als Valijeva bij de top 3 eindigde, maar zo ver hoeft het dus niet te komen.

Valijeva stapelt de foutjes op in haar vrije kür

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

Sjtsjerbakova verovert met deze oefening het goud