Ga naar de inhoud

Loena Hendrickx eindigt 8e na knappe vrije kür: "Te zot voor woorden"

Loena Hendrickx heeft haar Olympische Winterspelen in schoonheid afgesloten met een knappe vrije kür. De kunstschaatsster neemt met de 8e plek een olympisch diploma mee naar huis. "Ik kan nu zeggen dat ik tot de wereldtop behoor."

"Ik wil bewijzen dat mijn vrije kür foutloos kan zijn, zoals op training. Het wordt vechten, vechten vechten." Loena Hendrickx bleef strijdvaardig na haar korte kür van dinsdag. Door een klein foutje prijkte ze voorlopig op de 7e plek.

 

Maar Hendrickx moest boven zichzelf uitstijgen als ze nog wou oprukken naar de top 5. De Arendonkse had een persoonlijk record nodig op de vrije kür, want het verschil tussen de nummers 5 en 8 bedroeg voor de vrije kür amper 4 punten.

 

Hendrickx begon sterk, maar een Salchow kwam er niet helemaal goed uit. Haar enige foutje in een knappe oefening. Een kleine frons op het einde toonde toch dat onze landgenote nog beter had kunnen doen. "Ik ging dood", fluisterde ze in het oor van haar broer en coach Jorik.

 

Hendrickx kreeg van de jury een score van 136,70 voor haar vrije kür, toch wat onder haar persoonlijk record van 145,53 punten. Met een totaalscore van 206,79 punten eindigde ze op de 8e plek en krijgt ze een olympisch diploma.

 

Haar persoonlijk record van in november vorig jaar op de Gran Premio D'Italia (219,05 punten) sneuvelde niet, maar Hendrickx doet wel beter dan haar 16e plek van 2018 in Pyeongchang. 

Hendrickx: "Ik ben ontzettend trots op mezelf"

De vertwijfelde blik op het einde van haar oefening maakte niet veel later plaats voor een brede glimlach. "Ik ben ontzettend trots op mezelf en ben heel blij met mijn prestatie. Ik was echt doodnerveus, dus ik ben blij dat het goed ging."

 

Hendrickx had alvast een ander gevoel dan na de korte kür. "Nu had ik wel de zenuwen die ik nodig had. Ik was heel goed in mijn focus en de gezonde zenuwen waren er."

 

Na haar 7e plek op de korte kür was er mentaal toch wat oplapwerk nodig. "Ik was echt heel teleurgesteld, zeker toen ik de gedetailleerde scores zag. Ik ben er even heel slecht van geweest en voelde me mentaal niet goed."

 

"Maar deze ochtend werd ik wakker en dacht ik: ik sta hier, ik hou ontzettend veel van deze sport, ik moet gewoon genieten en vechten."

Ik ben ontzettend trots dat ik een olympisch diploma heb. Het is te zot voor woorden.

Loena Hendrickx

En dat deed onze landgenote ook met een knappe vrije kür. Legt ze de lat soms niet te hoog? "Dat heb ik zelf ook gemerkt", geeft ze toe. "Mijn korte kür was zeker niet slecht, totaal niet. Maar ik was zo teleurgesteld dat ik het zelf niet kon plaatsen."

 

"Een perfecte oefening? Dat houden we dan voor de volgende Olympische Spelen. Top 8 is zeker al geslaagd, dat was ook mijn doel. De media hebben er een schepje bovenop gedaan, maar ik wist dat top 5 of zelfs top 3 niet haalbaar was."

 

"Ik ben ontzettend trots dat ik een olympisch diploma heb. Het is te zot voor woorden. Ik kan nu zeggen dat ik bij de wereldtop hoor. Dat is zot voor het kunstschaatsen in België. Ik ben dus zeker trots."

programma Loena Hendrickx
dinsdag 15 februari korte kür 7e verslag
donderdag 17 februari vrij kür 8e verslag

vrije kür kunstschaatsen

 1. 14 uur 58. Geen podium voor Kamila Valijeva. Anna Sjtsjerbakova is de nieuwe olympische kampioen. Na haar valpartijen en mislukte vrije kür valt Kamila Valijeva zowaar van het podium. De voorbije dagen hebben hun tol geëist. Loena Hendrickx legt beslag op de achtste plaats. .
 2. 14 uur 55. Valijeva kraakt. Net als na haar korte kür kan Kamila Valijeva haar tranen niet bedwingen. Met deze oefening lijkt ze niet in aanmerking te komen voor goud. .
 3. 14 uur 52. Ook bij haar derde viervoudige sprong loopt het mis voor de 15-jarige Valijeva. Ze gaat weer onderuit. "Dit wordt nog moeilijk voor het podium", zegt Kevin Van der Perren. .
 4. 14 uur 51. Twee keer loopt het maar net goed voor Valijeva, maar de derde keer kan ze een val niet vermijden. Zal haar dat het goud kosten? .
 5. 14 uur 48. Wereldkampioene Anna Sjtsjerbakova heeft "maar" twee viervoudige sprongen in huis, maar het is wel voldoende om beter te doen dan haar landgenote Troesova. .
 6. 14 uur 46. Die laatste sprong kwam er niet uit, maar ik ben nog altijd ontzettend trots op mezelf en mijn prestatie. Loena Hendrickx.
 7. 14 uur 39. Sakamoto best of the rest. Kaori Sakamoto schaatst en springt de ziel uit haar lijf, maar zonder viervoudige sprongen komt ze niet in de buurt van de score van Troesova. Met 233,13 punten is ze wel al zeker van de vierde plaats, die misschien nog een derde kan worden als Valijeva geschrapt wordt uit de uitslag. .
 8. 14 uur 31. Grootse Troesova. Alexandra Troesova schudt vijf viervoudige sprongen uit haar lijf en dat merk je op het scorebord: 251,73 punten. Krijgen we straks een volledig Russisch podium? .
 9. 14 uur 27. Wie nog hoop koesterde op een Belgische medaille, mag die hoop nu opbergen. De Japanse Wakaba Higuchi mag even op de troon zitten in afwachting van het Russisch geweld. .
 10. 14 uur 21. Loena Hendrickx zakt een plaatsje, want de Zuid-Koreaanse You Young springt over Alysa Liu naar de leidersplaats. .
 11. 14 uur 13.
 12. 14 uur 12. Jammer van die fout op die Salchow, maar dan nog. In presentatie heeft ze de hoogste score, maar die mocht nog hoger liggen. Het blijft een opinie van de jury. Kevin Van der Perren.
 13. 14 uur 04. Loena Hendrickx is nu al zeker van een olympisch diploma en de top 8. .
 14. 14 uur 03. Loena Hendrickx staat voorlopig op de tweede plaats na haar vrije kür.

  Loena Hendrickx staat voorlopig op de tweede plaats na haar vrije kür

 15. 14 uur 02. Plaats 2. Loena Hendrickx komt enkele punten tekort om de leidersplaats over te nemen. De fout bij de Salchow kost haar de voorlopige eerste plaats, ze "strandt" op 206,79 punten.  Op het EK in januari haalde onze landgenote nog 207,97 punten. De Amerikaanse Alysa Liu houdt de koppositie vast met 208,95 punten. .
 16. 14 uur . Ik ging dood. Loena Hendrickx tegen haar broer en trainer Jorik .
 17. 13 uur 59. Vertwijfeling. Na haar oefening is er toch even vertwijfeling bij Loena Hendrickx. .
 18. 13 uur 59. Fantastisch, Loena. Kevin Van der Perren.
 19. 13 uur 58. De Salchow komt er niet helemaal uit. .
 20. 13 uur 58. Ook bij de volgende sprongenreeksen gaat ze niet in de fout. .