15-jarige Kamila Valijeva in tranen na beste score in korte kür

Kamila Valijeva kon ondanks de loodzware druk wel de beste prestatie neerzetten.

Met alle ogen van de wereld op haar gericht na haar positieve dopingtest heeft Kamila Valijeva toch een sterke korte kür neergezet. De 15-jarige kunstschaatsster kon alle zorgen van zich af schaatsen en kreeg de hoogste score: 82,16.

De dopingzaak rond Kamila Valijeva overschaduwde de kunstschaatscompetitie: de Russische topfavoriete testte in december positief op een verboden product, maar kreeg toch toestemming om deel te nemen aan de korte kür. 

 

Onder applaus van de Russische delegatie betrad de 15-jarige het ijs. Met 82,16 punten zette ze de sterkste korte kür neer. Nog steeds 8 punten onder haar persoonlijk record en haar slechtste prestatie van het seizoen, maar wel voldoende voor de 1e plaats.

 

Pas na haar korte kür gaf Valijeva haar emoties de vrije loop. In tranen verliet ze het ijs, om troost te zoeken bij haar coach Eteri Toetberidze. "Voor iemand van 15 jaar, vind ik het mentaal heel sterk om zo te presteren", zei commentator Kevin Van der Perren.

 

Valijeva, die op de Spelen al goud veroverde met de Russische ploeg, ligt voorlopig dus op koers voor olympisch goud. Hoe dan ook zal er geen medailleceremonie volgen als Valijeva in de top 3 eindigt, besliste het IOC.

 

De mogelijkheid bestaat dat Valijeva later nog uit de uitslag van het kunstschaatsen wordt geschrapt. Daarvoor is het wachten op de analyse van het International Testing Agency, maar dat kan nog weken duren.