Voormalig Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht is op 90-jarige leeftijd overleden

Roger Lambrecht was 25 jaar voorzitter van Lokeren.

Roger Lambrecht, voormalig voorzitter en eigenaar van Sporting Lokeren, is overleden. Bandenmagnaat en industrieel Lambrecht was tussen 1994 en 2019 voorzitter van de Oost-Vlaamse club. Hij vierde twee bekerzeges, maar beleefde een dramatisch einde met de degradatie en het faillissement van de club van zijn hart.

Met het overlijden van Roger Lambrecht verliest het Belgische voetbal een kleurrijk figuur. 

 

Lambrecht beleefde zijn sportieve hoogdagen in 2012 en 2014 met zeges in de Beker van België, telkens onder Peter Maes. Maes is een van de vele trainers die onder Lambrecht de revue zijn gepasseerd in Lokeren.

 

De mecenas had een eigenzinnige kijk op het voetbal en een eigen stijl. Vanuit zijn auto woonde hij meestal de trainingen van zijn grote liefde bij, maar Lambrecht durfde krachtig en kordaat in te grijpen, waardoor Lokeren af en toe een duiventil werd.

 

Tijdens zijn laatste jaren als voorzitter ging het met Lokeren snel bergaf. De club werd de jongste jaren ook geregeld genoemd in het recente voetbalschandaal. Lambrecht zelf staat op de lange lijst van personen die zich moeten verantwoorden voor hun rol in het dossier.

 

Lambrecht, overigens een voorvechter van een fusie met Beveren – die er door protest van de fans nooit kwam, wilde zijn club uiteindelijk verkopen aan lokale investeerders.

 

Na de degradatie in 2019 kwam Lokeren in handen van makelaar Louis de Vries, maar een jaar later ging de club in vereffening.

 

(lees voort onder de tweet)

"Op het einde volgde zowel de bekroning als de desillusie"

"Roger Lambrecht zette het Lokerse voetbal op de Belgische kaart en was 25 jaar lang voorzitter van het ondertussen ter ziele gegane Sporting Lokeren", schrijft erfgenaam Lokeren-Temse.

 

Lambrecht voetbalde overigens zelf bij onder meer Hamme en was ook even speler-trainer bij Standaard Lokeren. Hij richtte midden jaren 60 een eerste bandencentrale op, maar "het voetbal liet hem niet los".

 

"Toen Standaard en Racing Lokeren in 1970 fuseerden, maakte hij al deel uit van een stuurgroep die de club leidde. Toen de club in ernstige problemen zat, nam hij in 1994 het voorzitterschap over van Gaston Keppens. Hij leidde de club met vaste, autoritaire hand op de hem heel eigen wijze."

Roger Lambrecht heeft de grote verdienste het Lokerse voetbal in België en zelfs daarbuiten op de kaart te hebben gezet. Zijn leiderschap dwong in het voetbalmilieu meestal bewondering af, maar een enkele keer ook kritiek.

Lokeren-Temse

"Het leverde hem vooral respect op bij zijn collega-voorzitters. Op het einde van zijn voorzitterschap volgde voor hem zowel de bekroning als de desillusie."

 

"Sporting Lokeren speelde een aantal keer de play-offs en vooral: de club won zowel in 2012 als 2014 de Beker Van België. Daarop volgde een mooi Europees parcours."

 

"Het einde van zijn voorzitterschap verliep evenwel in mineur. Toen hij de club in 2019 overliet aan een groep rond Louis de Vries, was de club net gedegradeerd naar 1B. Een jaar later verdween Sporting Lokeren uit het Belgische voetbal door een faillissement."

 

"Roger Lambrecht heeft de grote verdienste het Lokerse voetbal in België en zelfs daarbuiten op de kaart te hebben gezet. Zijn leiderschap dwong in het voetbalmilieu meestal bewondering af, maar een enkele keer ook kritiek."

Enkele reacties op Twitter: