Rusland schorste Valijeva niet na positieve dopingtest, IOC gaat in beroep

Valijeva op training in Peking.

Na een dag vol onduidelijkheid en geruchten is er nu de officiële bevestiging: Kamila Valijeva testte wel degelijk positief voor de start van deze Spelen. De test dateert van eind december. Toch besloot het Russische antidopingagentschap om de 15-jarige niet te schorsen. Tegen die beslissing gaat het IOC nu in beroep. Voor 15 februari moet duidelijk worden of ze al dan niet kan deelnemen in Peking.

Zal ze mogen schaatsen op 15 februari, of niet? Dat is momenteel de vraag als het over Kamila Valijeva gaat. De 15-jarige Russin begon de Spelen als topfavoriete, maar na de teamcompetitie kwam ze in een dopingstorm terecht.

 

Gisteren regende het al geruchten over een positieve test voor de Spelen. En dat nieuws is nu bevestigd. De test werd afgenomen op 25 december tijdens de nationale kampioenschappen en op 8 februari kwam het positieve resultaat dan binnen. Valijeva testte positief op de hartmedicatie trimetazidine.

 

Het resultaat kwam binnen nadat Valijeva met haar land de teamcompetitie had gewonnen, maar nog voor de medailleceremonie. Die werd daarom dus uitgesteld. Wat er nu met die medaille zal gebeuren, is niet duidelijk.

 

Haar voorlopige schorsing werd door het Russische antidopingagentschap weggewuifd, zodat ze toch aan de individuele competitie zou kunnen deelnemen. Maar het Internationaal Olympisch Comité gaat nu in beroep tegen die beslissing.

 

"We hebben een beslissing nodig voor haar volgende competitie op 15 februari", klinkt het. De zaak zal voorkomen bij het Internationaal Tribunaal voor de Sport.

"Valijeva heeft op het EK en in Peking negatief getest"

Het Russische olympische comité (ROC) is vandaag in de tegenaanval gegaan. "Zowel op het EK kunstschaatsen 2022 (in januari, waar ze goud won, red) als op de Winterspelen heeft Valijeva negatief getest", staat in de verklaring van het ROC.

 

"We zullen uitgebreide maatregelen treffen om onze rechten en die van het team te beschermen. De gouden medaille in de landencompetitie werd op een correcte manier gewonnen. Valijeva heeft het recht om zonder beperkingen deel te nemen aan trainingen en competities, tenzij het TAS er anders over beslist." 

 

Valijeva voegde vandaag meteen de daad bij het woord en trainde 2 keer in Peking. Op het ijs oefende ze haar viervoudige sprongen in, ze kwam ook twee keer ten val. In de interviewzone trok ze haar kap over haar hoofd en antwoordde ze niet op vragen van de pers.