Roeier Tim Brys voor het eerst competitief als zwaargewicht: "Mijn nieuwe lichaam uittesten"

Kan Tim Brys ook in 2024 naar de Spelen? Deze keer als zwaargewicht dan.

Van lichtgewicht naar zwaargewicht. Een klein half jaar na zijn 5e plaats op de Olympische Spelen in Tokio is roeier Tim Brys 10 kilogram zwaarder geworden. Neen, de olympiër geniet niet van een bourgondisch pensioen. Brys transformeerde zichzelf om zijn carrière in de  zwaargewichtklasse voort te zetten. Het doel? "Parijs 2024".

Na de finale op Olympische Spelen in Tokio nam roeier Tim Brys afscheid van zijn lichtedubbeltwee-kameraad Niels Van Zandweghe. Na een competitiepauze van enkele maanden staat Brys dit weekend weer aan de start van een roeiwedstrijd.

 

Niet in het water, wel indoor op een ergometer. 

 

"Er staat een indoorwedstrijd van 2.000 meter op het programma", legt Brys uit. "Dat wordt in de winter vaak gedaan om je progressie en algemene conditie te meten. Een ergometer liegt namelijk nooit."

 Ik ga testen hoe mijn nieuwe lichaam de voorbije maanden geëvolueerd is

Tim Brys

In zijn thuishaven Gent zal hij het onder anderen tegen topfavoriet Ward Lemmelijn opnemen. "Hem kloppen is op dit moment onmogelijk, maar dat is mijn doel ook niet."

 

"Ik ga er vooral naartoe omdat het een goede graadmeter is. Ik kan nu testen hoe mijn nieuwe lichaam de voorbije maanden geëvolueerd is."

 

Een nieuw lichaam?

+10 kilogram

Na de Spelen in Tokio heeft Brys de categorie van de lichtgewichten vaarwel gezegd, voortaan hoort onze landgenoten bij de zwaargewichten. Die transformatie ging vooral gepaard met een berg extra calorieën.

 

"In het begin was het echt zoeken. Ik moet een pak meer eten in vergelijking met vroeger. Mijn maag was nog een erwtje toen ik het strenge dieet voor de lichtedubbeltwee aan de kant schoof."

 

"Het is wel wonderbaarlijk hoe snel een lichaam zich kan aanpassen. Intussen blijft mijn lichaamsgewicht constant op 81 à 82 kilogram bengelen. Dat is toch al een tiental kilogram zwaarder dan in Tokio."

 

"Die metamorfose is vooral gelukt omdat er zowel in de krachtzaal als in de keuken heel specifiek gewerkt wordt. Ik  geniet van een uitstekende begeleiding."

Parijs 2024

Dat Brys zich nu wat meer mag uitleven aan de buffettafel, is niet het enige voordeel van zijn transformatie. In tegenstelling tot de lichtgewichtklasse, is elke discipline bij de zwaargewichten ook een olympische discipline.

 

Tim Brys richt zijn pijlen dan ook meteen op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

In Parijs wil ik in de meest competitieve boot zitten

Tim Brys

"In april zullen er individuele selecties worden gevaren. De bondscoach zal dan beslissen over welke samenstellingen er internationaal het meest competitief zijn."

 

"Hoe die selecties er zullen uitzien, valt nog af te wachten. Zo heeft de bondscoach onder andere zijn zinnen gezet op een vier koppel, een boot met vier roeiers."

 

Met het aanstormende talent van Tristan Vandenbussche en de grote motor van Ward Lemmelijn lijkt dat toekomstplan alvast een stevig fundament te hebben. "Er zit zeker potentieel in", weet ook Brys. "We gaan elkaar nog nodig hebben op weg naar Parijs."

 

"Hoe dan ook wil ik daar in de meest competitieve boot zitten. Dat is mijn doel."