Waarom Thomas Pieters nu plots de goeie golf te pakken heeft: "Rijper geworden"

Thomas Pieters boekte in Abu Dhabi de grootste zege uit zijn carrière.

Met zijn overwinning afgelopen zondag in Abu Dhabi lijkt Thomas Pieters eindelijk zijn enorme potentieel waar te maken. De toekomst lijkt de Belgische golfer toe te lachen. "Ik ben blij dat ik terug ben."

Op je 30e verjaardag blikt een mens al eens terug op wat hij al gedaan heeft in het leven. Morgen zal Thomas Pieters dat met een glimlach kunnen doen na zijn 2e zege in korte tijd. 


En wat voor een zege was het: het toptoernooi in Abu Dhabi maakt deel uit van de Rolex Series, de meest prestigieuze toernooien op de DP World Tour (de vroegere European Tour).


Enkel de 4 majors en de World Golf Championships staan nog een trapje hoger. "Eindelijk een groot toernooi", was de eerste gedachte van Pieters na zijn zege. 


Maar waarom lukte het nu wel en vroeger niet?

Putten was de missing link in mijn spel de afgelopen jaren.

Thomas Pieters

Putten

Pieters had de afgelopen jaren het vertrouwen in zijn putter en het putten zelf verloren. En als je een toernooi wil winnen tegen de beste spelers ter wereld, dan kun je dat niet zonder goed te putten. 

 

"Putten was de missing link in mijn spel de afgelopen jaren", geeft Pieters toe. Dat heeft tijd gekost en externe hulp. "Ik heb samengewerkt met de jongens van Titleist. Zij hebben mijn putten geanalyseerd en me deze putter gegeven.Alles loopt nu op wieltjes en daar ben ik heel blij mee." 

 

"Het vertrouwen dat het zal werken, dat heb ik lang niet gehad. Mijn coach en ik hebben er veel werk in gestoken en het is leuk om daar nu de vruchten van te plukken." 

Rijper geworden

Op een dag dat iedereen rond hem steken liet vallen, hield Pieters het hoofd koel. Vroeger kon onze landgenoot te streng zijn voor zichzelf op de golfbaan, maar nu laat hij zich niet meer uit zijn lood slaan.

 

Net toen hij een kloof kon slaan met de achtervolgers miste hij zondag op 2 opeenvolgende holes een korte putt, maar het deerde hem niet. "Ik ben rijper geworden en neem nu de juiste beslissingen op de juiste momenten."

 

"Dat heb ik zondag bewezen door saai golf te spelen." Waar toppers als Rory McIlroy, Viktor Hovland zich lieten vangen aan de addertjes onder de golfbaan, bleef Pieters bij zijn tactisch plan en koos hij de veilige optie.

 

"Zo krabbelde ik terug op de laatste hole.” Pieters nam geen risico’s om in 2 slagen naar de green te gaan op de par 5-hole. "Je moet gedisciplineerd zijn om de juiste keuzes te maken."

Hoger doel

Pieters, sinds anderhalf jaar vader, heeft ook een hoger doel. Hij wil de golfende jeugd in België inspireren, zoals Nicolas Colsaerts een inspiratie was voor hem.

 

"Voor ik afreisde naar Abu Dhabi heb ik nog een balletje geslagen met enkele kinderen. Voor hen om te weten dat ze me kunnen verslaan in een chipping contest en me nu zien winnen op tv, hopelijk geeft hen dat motivatie."

 

Het geeft Pieters een hoger doel om niet enkel voor zichzelf te spelen, maar iets te willen betekenen voor jonge golfers. "Ik probeer dat vaak te doen. Het geeft me veel voldoening en ook wel extra passie voor het spel."

Wat brengt de toekomst?

Op je 30e verjaardag kijk je niet alleen achteruit, maar ook vooruit. Dankzij zijn zege is Pieters naar plaats 31 op de wereldranglijst geklommen. De top 50 mag meedoen aan alle grote toernooien.

 

"Als golfer is die top 50 je doel en toen ik daar enkele jaren geleden uit verdween, heb ik dat slecht verteerd. Maar ik ben nu blij dat ik terug ben." Die top 50 verandert veel voor een golfer.  

 

"Eindelijk kan ik een beetje plannen in plaats van die top 50 na te jagen. Ik wil een beetje in Amerika spelen en dat combineren met de Europese Tour. De plaats in de top 50 laat me toe om een goed plan te maken voor 2022 en me klaar te stomen voor hopelijk nog een overwinning."

 

Die eerste grote overwinning is altijd de moeilijkste. We zijn benieuwd hoe Pieters op zijn 40e verjaardag zal kunnen terugblikken op zijn carrière.