Ga naar de inhoud

Ooit jongste keeper in Champions League en toekomst Rode Duivels: hoe is het nu met Mile Svilar?

De deur van de gouden kooi staat open. Eeuwig toptalent Mile Svilar (22) lijkt aan zijn laatste maanden bij Benfica bezig. De doelman kan nochtans voor 5 jaar bijtekenen in Portugal. "Maar Mile wil ergens anders zijn carrière voortzetten", vertelt vader Ratko.

Als je zijn naam tegenkomt in lijstjes van spelers met aflopende contracten, blijf je toch net iets langer hangen.

 

Hoe zou het nog zijn met Mile Svilar?

 

De razend ambitieuze zoon van Antwerp-legende Ratko stond jarenlang bekend als de meest talentvolle doelman sinds lang uit de Anderlecht-jeugd.

 

Amper 15 jaar is Svilar wanneer hij op een speciaal ingelaste persconferentie verkondigt "ooit de beste ter wereld te willen worden".  Kenners achten die ambitie allerminst vanzelfsprekend, maar evenmin kansloos.

 

Maar amper twee jaar later vertrekt de talentvolle keeper nog vóór zijn grote debuut in het shirt van Anderlecht. Paars-wit wil Svilar - ondanks een vacante keeperspositie - nog even in de wachtkamer houden, maar de honger bij de youngster is te groot.

 

Hij verhuist voor ruim twee miljoen euro naar de Portugese topclub Benfica.

Jongste doelman in Champions League

Dat blijkt in eerste instantie een uitstekende keuze.

 

Enkele maanden na de veelbesproken overgang wordt Svilar door het pensioen van Júlio César meteen voor de leeuwen gegooid. Door zijn basisplek in het Champions League-duel tegen Manchester United wordt hij zelfs de jongste doelman ooit op het kampioenenbal.

 

Even veelbesproken als dat record is de wedstrijd van Svilar. Kort na rust incasseert hij een ongelukkige tegengoal op een vrijschop van Marcus Rashford. Na affluiten brengt Romelu Lukaku troost - de beelden van de knuffel én het doelpunt gaan de wereld rond.

Sindsdien is het opvallend stil geworden rond Svilar.

 

Amper drie basisplaatsen - verspreid over evenveel seizoenen - zouden volgen bij de hoofdmacht van Benfica. Zijn trainers kiezen steevast voor meer ervaren sluitstukken als Odisseas Vlachodimos en Helton Leite. 

 

Svilar, die ondertussen de Servische nationale ploeg boven de Belgische verkoos, moet tevreden zijn met minuten bij het B-elftal.

Nieuw contract geweigerd

Toch is Svilar zeven jaar na die ene persconferentie bij Anderlecht nog altijd even ambitieus. Op zijn 22e wil de Antwerpenaar zich meer dan ooit bewijzen op het hoogste niveau. Dat zijn contract komende zomer afloopt, zet de deur van zijn gouden kooi open.

Mile beseft dat het tijd wordt om elders zijn kans te gaan.

Vader Ratko Svilar

Benfica probeerde de doelman nochtans te charmeren voor een langer verblijf - in de Portugese hoofdstad geloven ze nog steeds in zijn potentieel. Het onderhandelde de voorbije maanden over een nieuwe overeenkomst van vijf jaar die financieel aanlokkelijk is, maar Svilar weigerde dat voorstel eerder deze week omdat hij geen goed gevoel heeft bij het sportieve project.


"Mile houdt van het leven in Portugal en vindt Benfica een prachtige club, maar beseft dat het tijd wordt om elders zijn kans te gaan", vertelt papa Ratko wanneer we hem contacteren.

 

"Hij wil dan ook niet bij Benfica blijven. Zijn sportieve toekomst is hier te onzeker - er komen niet genoeg kansen. Of we al aanbiedingen kregen? Nog niks concreets, maar clubs uit België en Nederland polsten al. We bekijken rustig alle opties en wachten op de juiste volgende stap voor Mile."