Ga naar de inhoud

Triatleet Kristian Blummenfelt wil eigen wereldrecord verpulveren: "Ik zal er dicht bij zijn"

Kristian Blummenfelt (27) gaat als wereldrecordhouder door het leven, maar de triatleet heeft nog heel veel honger. De Noor wil nog sneller en wil onder de 7 uur duiken. Sportweekend zocht het sportieve beest op in Eindhoven, waar hij aan een optimalisatie van zijn recordpoging sleutelt.

Olympisch goud, wereldkampioen en wereldrecordhouder op de Ironman: Kristian Blummenfelt is buiten categorie, maar de triatleet gaat een waanzinnige uitdaging aan. 

 

Hij wil een Ironman in 7 uur inblikken, 21 minuten sneller dan zijn huidige record: 7u21'12".

 

"Op het juiste parcours, in goeie omstandigheden, met het beste materiaal en met het juiste team rond mij zouden we heel dicht moeten komen", klinkt de Noor in Sportweekend vol vertrouwen. 

 

In november finishte Blummenfelt bij zijn debuut op de lange afstand in Cozumel in 7u21'12", een vlijmscherpe chrono.

 

Bij zijn recordpoging zal de Noor 10 hazen inzetten, mannen die het tempo bepalen en de jager uit de wind zetten. 

 

"Met een groep tempomakers kan ik zeker sneller gaan op de fiets en kan ik energie sparen. Mijn voorbereiding zal ook beter zijn. Ik denk dat ik dicht zal komen."

 

(lees voort onder de quote en foto)

Op het juiste parcours, in goeie omstandigheden, met het beste materiaal en met het juiste team rond mij zouden we heel dicht moeten komen.

Kristian Blummenfelt

"Bij het fietsen kun je een grote slag slaan"

Om de theorie te vertalen in de praktijk wordt een beroep gedaan op de wetenschap. Bij de universiteit van Eindhoven bestudeert professor Bert Blocken elk detail in de windtunnel.

 

"In triatlon heb je drie disciplines waar je seconden of een minuut kunt knabbelen, maar vooral bij het fietsen kun je een grote slag slaan", legt de professor bouwfysica uit.

 

De aerodynamica van Blummenfelt telt, maar ook die van zijn tempomakers. "De positie van Kristian wordt ingescand, de hazen worden bij het computermodel gezet en dan puzzel je om de configuratie te vinden waarbij hij en de hazen uit de wind zitten."

 

Kristian Blummenfelt wil met zijn aanval meer aandacht voor zijn sport genereren, zijn coach wil weten tot waar de menselijke limieten gaan.

 

"Kennis voor trainingen en programma's wordt vaak bepaald door wat je geleerd hebt. Wij zeggen: het staat in de leerboeken, maar we willen kijken of het echt klopt."

 

En Blummenfelt zelf heeft overigens nog dromen. Hij lonkt naar het wegpeloton. "Een grote ronde rijden is mijn grootste droom. Drie weken koersen, op en af in de bergen: cool! Het zou een grote uitdaging zijn. Ik denk erover na."

Kennis voor trainingen en programma's wordt vaak bepaald door wat je geleerd hebt. Wij zeggen: het staat in de leerboeken, maar we willen kijken of het echt klopt.

Coach Kristian Blummenfelt

Bekijk de reportage: