Ga naar de inhoud
UEFA Champions League
speeldag 1

Een zachte comeback, maar straks een hard dilemma? Inzicht in de triggerende terugkeer van Thibaut Courtois

 di 30 april 2024 11:59
Courtois trainde gisteren mee in München

Hola, Thibaut Courtois. Na ruim 8 maanden blessureleed maakt de Belgische topdoelman een zachte rentree in de selectie van Real Madrid. Voorlopig achter de stand-in die het uitstekend deed, maar wat als de Champions League-finale straks opdoemt? Inschatting van een nakend dilemma.

Zondagmiddag helemaal bovenaan het lijstje met convocados voor de wedstrijd tegen Bayern München.

 

Gisteren dollen met Jude Bellingham door de vliegtuigslurf en enkele uren later probleemloos de slottraining in de Allianz Arena afwerken.

 

En vandaag? Eindelijk nog eens opstaan met een matchdag-gevoel. Meteen voor een halve finale in de Champions League.

 

Thibaut Courtois is eindelijk weer voetballer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Oekraïense held

Verwacht de Rode Duivel vanavond nog niet meteen onder de lat tegen Bayern. Als we zijn coach mogen geloven is de échte rentree pas voor zaterdag tegen Cadiz.

 

Maar dat Courtois straks (al) op het selectieblad staat, mag een overwinning op zich genoemd worden.


Het voorbije seizoen was er eentje waarin sportief bijna alles mis liep wat verkeerd kón lopen. Net voor de competitiestart scheurde de doelman de kruisband van zijn linkerknie. En midden maart - een comeback leek toen aanstaande - gingen de alarmbellen weer af door een meniscusletsel.

 

Omdat de Limburger tijdens zijn revalidatie niets aan het toeval overliet, wacht hem - ondanks de terugslag - toch nog een bijzonder boeiend seizoenseinde.

Mijn terugkeer? Andrij doet het erg goed, er is geen haast nodig.

Thibaut Courtois

De terugkeer van een clublegende zoals Courtois wordt bij de Koninklijke uiteraard op applaus onthaald.

 

Maar is een snelle retour in doel ook absoluut noodzakelijk vanuit sportief oogpunt? Daarover verschillen de meningen in de Spaanse hoofdstad. Tijdens de afwezigheid van Courtois wierp Andrij Loenin zich namelijk op als een meer dan waardige stand-in.

 

Vooral in de beklijvende kwartfinale tegen Manchester City scoorde de Oekraïense doelman veel krediet met een handvol knappe saves en een heldenrol in de strafschoppenreeks.

 

"Loenin heeft het zeker goed gedaan", zag ook Real-kenner Stef Wijnants de voorbije maanden. "Hij won de concurrentiestrijd met Kepa - toch een Spanjaard uit de nationale ploeg - en er was weinig commotie rond zijn rol."

 

Ook Courtois zelf stelde de achterban recent gerust dat zijn comeback geen urgentie smeekte. "Mijn terugkeer? Andrij doet het erg goed, er is geen haast nodig."

Courtois met zijn collega Loenin op het vliegtuig.

Gedreven prijzenbeest

Toch is het goed mogelijk dat de keeperspositie bij Real Madrid de komende weken nog een bijzonder hot topic wordt.

 

Want wat als Courtois straks meteen opnieuw zijn beste niveau haalt of benadert? En zijn ploeg op 1 juni de Champions League-finale speelt?

 

U snapt dat er voor trainer Carlo Ancelotti dan een heikel dilemma wacht. Kiest de Italiaanse succescoach dan voor zijn kwalitatief beste doelman die weinig ritme heeft? Of voor de man die hen tot in Londen bracht?

 

Wees maar zeker dat een gedreven prijzenbeest als Courtois stiekem met dat eerste scenario in het achterhoofd zit.

Stel dat Courtois toch toont dat hij er weer helemaal staat, zou Ancelotti kunnen twijfelen

Stef Wijnants

"Maar dan zal hij wel helemaal fit moeten zijn", meent Wijnants. "Fysiek én mentaal. Kijk, een eventuele finale zou er snel aankomen. En dan is het maar de vraag hoeveel matchen hij op de teller heeft."


"Bovendien heeft Courtois zelf altijd benadrukt dat hij honderd procent fit wil zijn om de topmatchen te spelen. Maar zijn duels tegen Cadiz, Granada en Alaves dan wel goeie waardemeters? Sommige mensen onderschatten soms hoe moeilijk het voor een keeper is om terug te keren na een kruisbandletsel."

 

Al durft Wijnants wel niet volledig uit te sluiten dat de pikorde de komende weken verschuift.

 

"Want stel dat Courtois toch toont dat hij er weer helemaal staat, zou Ancelotti kunnen twijfelen. Tot dan houdt hij ongetwijfeld vast aan de mannen die het de voorbije maanden goed deden. En daar hoort Loenin momenteel zeker bij. Maar dat Courtois intrinsiek de beste keeper is, weet Ancelotti natuurlijk ook."

 

Nog 32 dagen tot de finale.

Gerelateerd: