Voorbereiding Spelen is obstakelparcours voor Stijn en Hanne Desmet: "Niet ideaal"

Een afgelast EK, blessures, corona-angst... De weg naar de Olympische Winterspelen ligt bezaaid met obstakels voor shorttrackers Stijn en Hanne Desmet. Maar broer en zus blijven optimistisch. "Ik blijf erin geloven dat ik op korte tijd de achterstand kan inhalen", zegt Stijn.

Het EK shorttrack moest de ideale springplank richting de Olympische Winterspelen zijn, maar corona gooide roet in het eten. "Gelukkig heb ik best wel wat wedstrijden geschaatst", zegt Stijn Desmet. "Het verandert dus niet zoveel."

 

"Het EK was wel gepland op een leuke piste, die lijkt op de ijsbaan in Peking. Ik had er veel zin in, maar het is geen drama. We zitten lang op voorhand in China om ons voor te bereiden en te wennen aan de omstandigheden. Met onze trainingsgroep kunnen we ook goed wedstrijden simuleren."

 

Nog een tegenslag voor Stijn: hij heeft een infectie op zijn linkerbeen opgelopen. "De oorzaak is niet duidelijk, maar er zit een bacterie in mijn voet en mijn volledige been is rood en opgezwollen."

 

"Ik had al koorts en neem nu antibiotica. De timing is niet ideaal, maar ik hoop volgende week weer aan te pikken op training. Het is moeilijk in te schatten wat de gevolgen zullen zijn. Ik blijf erin geloven dat ik op korte tijd de achterstand kan inhalen."

 

"Mijn ambities? Dat wordt moeilijker en moeilijker om in te schatten. Ik weet niet goed wat ik mag verwachten. We zullen in Peking moeten zien hoe het voelt", besluit hij.

Mijn ambities? Dat wordt moeilijker en moeilijker om in te schatten. Ik weet niet goed mat ik mag verwachten. 

Stijn Desmet

Hanne Desmet: "Ik hoop fysiek top te zijn"

Ook zijn zus Hanne Desmet vond geen rode loper op weg naar de Spelen. Door een zware hersenschudding was haar evenwichtsorgaan verstoord. "Ik had altijd hoofdpijn en mijn lichaam begaf het een beetje bij fysieke inspanningen", vertelt ze.

 

"Nu gaat het de goede kant op, maar ik ben nog niet helemaal beter. Ik heb nog niet veel kunnen trainen, maar ik voel me wel weer mezelf en opgewekt. Je merkt pas hoe erg het was, als het voorbij is."

 

Ook Hanne Desmet heeft dus nog wat inhaalwerk voor de boeg. "De voorbereiding op de Spelen zal niet ideaal geweest zijn. Ik heb best wel veel wedstrijden moeten missen. Toch hoop ik fysiek top te zijn."

 

Broer en zus konden wel één obstakel vermijden: een coronabesmetting. "Het zou een groot probleem zijn als we het nu oplopen", zegt Hanne. "Ik blijf zo veel mogelijk van andere mensen weg."

 

Ook Stijn geeft toe dat "er wat spanning heerst". "We hoeven niet ziek te zijn om veel last te hebben van een positieve test. Het is snel gebeurd", zegt hij.

Hanne Desmet.