Niet Lucinda Brand, wel Marianne Vos kroont zich tot Nederlands veldritkampioen

  Vos kwam met tranen in haar ogen over de streep in Rucphen.

  Op het juiste moment pieken. Dat moet je de ervaren Marianne Vos niet leren. Op het snelle parcours in Rucphen kroonde de 34-jarige renster zich tot de Nederlandse kampioene veldrijden bij de elite vrouwen. Vos domineerde de wedstrijd en liet al na twee rondes topfavoriete Lucinda Brand achter. Bij de beloften kwam Fem van Empel als eerste over de streep.

  Vos klopt Brand en is Nederlands kampioene

  Het Nederlands kampioenschap veldrijden had heel wat voeten in de aarde de afgelopen maanden. Door de verstrengde coronamaatregelen in Nederland kon het kampioenschap niet plaatsvinden in Zaltbommel. 

   

  Gelukkig voor de renners en rensters sprong de organisatie van de wereldbeker in Rucphen in de bres. De Nederlandse elitevrouwen en de beloftevrouwen mochten vandaag om de Nederlandse driekleur strijden op het  wereldbekerparcours in Rucphen.

   

  Een vergiftigd geschik voor topfavoriete Lucinda Brand? Er lijkt dit seizoen geen maat te staan op Brand. Maar de laatste keer dat iemand haar kon kloppen was wel  in ... Rucphen. Marianne Vos was toen de killer met dienst.

   

  Lucinda Brand schoof voor de start alleszins ook de favorietenrol door naar haar collega. "Vos is vandaag de té kloppen vrouw, de laatste keer dat we hier rondreden, was ze de sterkste."

  Na twee rondes verklaarde Vos zichzelf vogelvrij.

  7e titel voor Marianne Vos

  Het leken haast profetische woorden van Brand. Na een kanonstart van het favorietenduo, slaagde Vos er al na twee rondes in om een zich los te weken van het pelotonnetje der favorieten.

   

  Lucinda Brand - op de hielen gezeten door Alvarado - probeerde nog jacht te maken op Vos. Maar de ervaren Nederlandse kon profiteren van het snelle parcours. Ze liet haar explosieve stijl botvieren en zigzagde steeds verder weg van haar twee achtervolgers.

   

  Voor de rest van de wedstrijd ontvouwde er zich een heus kat-en muisspelletje tussen het drietal. Vos bleef tot de laatste meters achter zich kijken. Eerder uit ongeloof, want de voorsprong die ze uitgebouwd had, was meer dan voldoende.

   

  Na zes rondjes draaien en keren mocht ze voor de zevende keer haar handen in de lucht steken op een Nederlands kampioenschap veldrijden. Lucinda Brand (2e) en Ceylin del Carmen Alvarado (3e) mochten mee op het podium.

   

  De eerste belofte die over de streep kwam, was Fem van Empel. De jonge Nederlandse krijgt daarvoor een speciale erkenning van de KNWU. Er werd dit jaar geen officiële nationale titel uitgereikt bij de beloften.

  Lees ook: