Sven Kramer mag naar vijfde Winterspelen: tegen Bart Swings op massastart

  Sven Kramer had zich niet individueel geplaatst, maar hij mag mee om de teamonderdelen te versterken.

  De Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft zijn olympische schaatspuzzel gelegd en Sven Kramer (35) is van de partij. De 4-voudige olympische kampioen kon zich niet individueel selecteren, maar zijn naam zat in de verzegelde enveloppe die schaatsers voor de ploegenachtervolging en massastart aanduidt. Kramer schaatst in Peking die 2 wedstrijden én verdedigt zijn titel op de 5.000 meter.

  Nederland is hét schaatsland bij uitstek en mag in totaal 16 individuele starttickets bij de mannen én 16 individuele starttickets bij de vrouwen uitdelen. Alleen mogen er maar 9 vrouwen en 9 mannen naar Peking. Daarom is de selectie bikkelhard én complex.

  De KNSB riep een matrix in het leven om de medaillekansen zo groot mogelijk te maken. Afstanden met de meeste kansen komen bovenaan.

  Aan de hand van het OKT (Olympisch Kwalificatietoernooi) van zondag tot donderdag in Heerenveen kregen namen een plaatsje in de matrix. 

  Sven Kramer stond in de selectievolgorde (SEVO) maar 14e - hij schaatste naar een 3e plek op het OKT 5.000 meter - maar mag toch mee. Hij vult een van de twee mogelijke aanwijsplekken in om de teamonderdelen (ploegenachtervolging en massastart) zo sterk mogelijk te bemannen.

  Zijn naam zat in een verzegelde enveloppe die voor het OKT door de bondscoach was gevuld. Kramer doet zowel mee aan de achtervolging als aan de massastart. En hij mag zijn geliefde 5.000 meter schaatsen.

  De selectie van de drievoudige titelverdediger op de 5.000 meter betekent dat iemand voor hem niet mag gaan: dat is Dai Dai N'tab, de 13e op de SEVO. De 27-jarige sprinter mist al zijn 2e Spelen: op het vorige OKT maakte hij 2 valse starts op de 500 meter.

  De KNSB gebruikte ook zijn 2e aanwijsplek bij de mannen: Marcel Bosker, die zich niet in de SEVO had geplaatst, doet in Peking mee op de ploegenachtervolging. Tijmen Snel, de 10e in de SEVO, valt af. Bosker mag in zijn plaats ook de 1.500 meter schaatsen.

  Bij de vrouwen waren er geen verrassingen/ingrepen nodig. De top 9 van de SEVO mag naar Peking. (lees voort onder foto)

  Kramer en Swings op de Spelen van Sotsji in 2014.

  Kramer vs. Swings op massastart

  Kramer zal met Jorrit Bergsma uitkomen op de massastart. Volgens Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, heeft de combinatie Bergsma/Kramer voor Nederland de grootste kansen op een gouden medaille.

  De afvaardiging boezemt tegenstanders angst in, aldus De Wit. Kramer heeft de laatste jaren nauwelijks massastarts geschaatst. Het afgelopen najaar startte hij enkele keren in een marathon, nadat hij in de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen zwaar teleurgesteld had.

  Na de wereldbekerwedstrijden van dit seizoen is Swings eerste op de ranglijst. België is in deze discipline met slechts 1 schaatser vertegenwoordigd. Vier jaar geleden veroverde Swings in PeyongChang op deze minimarathon  zilver.

  De Nederlandse selectie:

      Mannen:

  • Thomas Krol: 1.000 meter, 1.500 meter, 500 meter
  • Patrick Roest: 5.000 meter, 10.000 meter, ploegenachtervolging
  • Kjeld Nuis: 1.500 meter
  • Kai Verbij: 1.000 meter, 500 meter
  • Jorrit Bergsma: 5.000 meter, 10.000 meter, massastart
  • Merijn Scheperkamp: 500 meter
  • Hein Otterspeer: 1.000 meter
  • Sven Kramer: 5.000 meter, ploegenachtervolging, massastart
  • Marcel Bosker: 1.500 meter, ploegenachtervolging

   Vrouwen:
  • Irene Schouten: 3.000 meter, 5.000 meter, massastart, ploegenachtervolging
  • Antoinette de Jong: 3.000 meter, 1.500 meter, 1.000 meter, ploegenachtervolging
  • Femke Kok: 500 meter
  • Jutta Leerdam: 1.000 meter, 500 meter
  • Sanne in ‘t Hof: 5.000 meter
  • Ireen Wüst: 1.500 meter, 1.000 meter, ploegenachtervolging
  • Carlijn Achtereekte: 3.000 meter
  • Marijke Groenewoud: 1.500 meter, massastart
  • Michelle de Jong: 500 meter