Schaatsgek Nederland is in de ban van matrix, aanwijsplekken en verzegelde enveloppe

  Sven Kramer mag ondanks een lage plaats op de matrix nog dromen van zijn 5e Winterspelen.

  De olympische schaatsselectie in Nederland is altijd een moeilijke puzzel en dat is deze keer niet anders. Op het olympische kwalificatietoernooi vallen vaker de woorden matrix en aanwijsplekken dan de namen van de schaatsers. 

  De schaatsliefhebbers in Nederland kijken al vier dagen lang naar het olympische kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen. Op dat toernooi worden de olympische tickets voor de Nederlandse schaatsers uitgedeeld, maar eenvoudig is dat niet.

   

  We proberen het even uit te leggen. Nederland mag op de Winterspelen in Peking op elke afstand het maximale aantal schaatsers inschrijven.

   

  Dat zijn in totaal 16 individuele startbewijzen bij de vrouwen en 16 bij de mannen: 3 tickets op de 500m, 1.000m, 1.500m en de 3.000m (vrouwen) en 5.000 mannen. Voor de massastart en de langste afstand (5.000m vrouwen en 10.000m mannen) zijn er telkens 2 tickets.

   

  Maar door de beperking op het aantal olympische atleten mag Nederland slechts 9 vrouwelijke en 9 mannelijke schaatsers sturen om die 16 startbewijzen op te nemen. De selectie is dus bikkelhard.

  De matrix moet Nederland olympisch succes bezorgen

  Om die moeilijke selectie door te voeren heeft de Nederlandse schaatsbond net zoals in 2018 de matrix in het leven geroepen. Het doel van de matrix is om de Nederlandse medaillekansen zo groot mogelijk te maken.

  Op basis van de Nederlandse resultaten in de WB-manches van vorig seizoen en dit seizoen, het WK afstanden vorig seizoen en input van de coaches is de matrix samengesteld.

   
  Zo komen de afstanden waar Nederland het grootste kans heeft op succes bovenaan in de matrix: de 5.000 meter en de massastart bij de vrouwen (gedomineerd door Irene Schouten) en de 1.000 meter bij de mannen (3 keer volledig Nederlands WB-podium dit jaar).

  Aanwijsplekken en verzegelde enveloppe voor extra spanning

  Als een schaatser zich op het OKT op verschillende afstanden weet te plaatsen, dan schuiven andere schaatsers op in de matrix. Zo blijven na alle wedstrijden op het OKT 9 mannen en 9 vrouwen over.

   

  In principe kunnen die hun ticket voor Peking al boeken, maar dan komt de aap nog uit de mouw: er zijn nog 3 eventuele aanwijsplekken en die zijn nodig om de selectie voor de ploegenachtervolging en de massastart rond te krijgen.


  De bondscoach heeft voor het OKT in Heerenveen zijn dream team voor de ploegenachtervolging bij de mannen en vrouwen op papier gezet en dat in een verzegelde enveloppe afgegeven aan de technisch directeur.

   

  Als een van de atleten uit die trio's voor de ploegenachtervolging zich niet via een individuele afstand kan plaatsen, dan kan de Nederlandse schaatsbond die toch selecteren voor de olympische schaatsploeg ten koste van iemand anders.

   

  Daarom lijkt Sven Kramer zich ondanks een 3e plaats op de 5.000 meter en plaats 14 op de matrix geen zorgen te maken over zijn olympische selectie. Wellicht zit zijn naam in de verzegelde enveloppe en kan hij voor de vijfde keer naar de Winterspelen om zijn titel op de 5.000 meter te verdedigen.

   

  Als vanavond de laatste wedstrijd op het OKT is afgewerkt, wordt het voor sommige schaatsers dus nog bang afwachten of ze naar Peking mogen.

  De NOS probeert de matrix uit te leggen in deze video

  De ingevulde matrix bij de vrouwen

  bron: NOS

  De ingevulde matrix bij de mannen

  bron: NOS