Ivan De Witte over voorzitter Pro League: "Er moet toch iemand te vinden zijn in onze groepering?"

  Ivan De Witte was 5 jaar voorzitter van de Pro League.

  Vanavond wordt er een punt gezet achter het eerste deel van onze vaderlandse competitie. De clubs kunnen dan volop aan hun transferhuiswerk beginnen, maar de Pro League - het overkoepelende orgaan - staat ook voor een examen. Er is een vacature na het vertrek van Peter Croonen als voorzitter. Hoe schat voormalig Pro League-preses Ivan De Witte die zoektocht in?

  Ivan De Witte (74) weet wat de functie inhoudt. De huidige voorzitter van AA Gent werd in 2007 aangesteld als voorzitter van de vereniging van de profclubs en voerde dat takenpakket 5 jaar uit.

   

  Na het vertrek van Peter Croonen werd ook de naam van De Witte weer geciteerd als opvolger. Streelt dat zijn ego? 

   

  "Ik heb het al eens gedaan en ik vind dat het genoeg geweest is", lachte De Witte gisteren na de 0-0 van zijn Gent bij Union.

   

  "Ik zag mijn naam tot mijn grote verrassing verschijnen, maar we moeten vooral uitkijken naar een sterke voorzitter en een sterk bestuur."

   

  "Bij de voetbalbond en de Pro League is er leiderschap nodig. Ik vind dat dat ontbreekt. Er zijn veel clubs die coalities vormen en niet voor het hoogste goed gaan."

  Mochten we iemand vinden buiten het voetbal die de kwaliteiten heeft om dat te doen, dan zou ik voorstander zijn. Indien niet, laat ons dan de beste persoon nemen binnen de liga.

  Ivan De Witte over de nieuwe voorzitter van de Pro League

  Moet er dan aangeklopt worden bij een onafhankelijke kandidaat, iemand zonder banden met een club? "Dat is een moeilijke discussie", trapt De Witte een open deur in.

   

  "Mochten we iemand vinden buiten het voetbal die de kwaliteiten heeft om dat te doen, dan zou ik voorstander zijn. Indien niet, laat ons dan de beste persoon nemen binnen de liga."

   

  "Wie dat dan is? Daar doe ik geen uitspraken over. Ik heb het 5 jaar gedaan en de tijden waren anders, maar er moet toch iemand te vinden zijn binnen onze groepering die met neutraliteit en leiderschap kan leiden."

  Peter Croonen stapte vorige week op.

  Versterking voor AA Gent? "Financieel niet buiten onze grenzen"

  Ivan De Witte stond ook stil bij de eerste seizoenshelft van zijn AA Gent. Na een eerste deel dat "echt niet goed was", staat AA Gent tussen de mensen. 

   

  "Ik ben ook blij dat wij als enige ploeg nog in Europa, de beker en de competitie zitten, maar het begint nu pas."

   

  Gent strijdt nog op 3 fronten. Is er dan versterking nodig? "We zijn er mee bezig, maar covid is een financiële domper. Je moet een club sportief goed leiden, maar ook financieel."

   

  "Wat baat het om risico's te nemen op sportief vlak die je dan later zuur opbreken op financieel vlak? Zolang ik voorzitter ben, zullen we dat niet doen. We zien opties, maar financieel gaan we niet buiten onze grenzen."