Fanny Lecluyse wordt zwemtrainer: "Elke zwemmer beter maken op zijn niveau"

  Fanny Lecluyse zwom in Tokio de finale op de 200 meter schoolslag.

  Fanny Lecluyse (29) heeft geen last van het zwarte gat. Een week nadat ze haar afscheid als zwemster bekendgemaakt had, staat ze voor een nieuwe uitdaging als zwemtrainer bij de club waar ze als kleuter begon te zwemmen. "Ik wil zwemmers hun dromen helpen realiseren, op welk niveau ook."

  Vorige week kondigde Fanny Lecluyse (29) haar zwempensioen aan. De Belgische nummer 1 bij de vrouwen sloot haar carrière in schoonheid af, want ze bereikte dit jaar nog een olympische finale en een WK-finale (kortebaan).

   

  Wat brengt het leven haar na die mooie topsportcarrière? "Ik word trainer bij de Kortrijkse zwemclub waar ik als 4-jarige heb leren zwemmen. Ik heb voor die club (KZK Spurs) ook mijn eerste wedstrijden gezwommen", vertelt Lecluyse aan Radio 2 West-Vlaanderen.

   

  Droomt Lecluyse ervan om jonge talenten in Kortrijk naar het wereldtoneel te loodsen?

   

  "Ik ben me ervan bewust dat het heel moeilijk is om te verwachten dat zwemmers doorgroeien tot mijn niveau. Al zijn er altijd zwemmers die dat doel en het talent daarvoor hebben."

   

  "Mijn coach heeft me gezegd dat ik als trainer niet te veel verwachtingen mag hebben. "Als coach zal je heel vaak ontgoocheld zijn. Sommigen hebben talent, maar zeggen dan plots op hun 16e dat ze ermee stoppen terwijl je zoveel energie in hen heb gestoken", zei hij."

   

  Lecluyse wil zich dus niet enkel focussen op dat ene talent, maar op alle zwemmers. "Ik wil elke zwemmer beter maken op zijn niveau. Ik zal hun dromen helpen te realiseren en mijn ervaring delen."