Winnaar van "helse" Elfstedentocht Reinier Paping (90) is overleden

Reinier Paping won in 1963 de Elfstedenronde.

De Nederlandse oud-schaatser Reinier Paping is na een kort ziekbed op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan de NOS. Paping won op 18 januari 1963 de Elfstedentocht in loodzware omstandigheden. 

"De Hel van 1963", zo noemt men de loodzware Elfstedentocht die Reinier Paping onsterfelijk maakte in de schaatswereld.

 

Bij de start was het 18 graden onder nul, met een ijskoude oostelijke wind. Paping, die vooraf nauwelijks behoorde tot het rijtje van kanshebbers, zou later zeggen dat hij zoiets nog nooit had meegemaakt.

 

Naarmate de rit vorderde, werd het ijs slechter en ontnam de sneeuw het zicht van de deelnemers. Meerdere keren vroeg Paping aan een toeschouwer hoever het nog was. "Soms was het nog 6 kilometer, dan ineens weer 8", vertelde hij daar later over.

 

Paping rondde zijn tocht af na 10 uur en 59 minuten in Leeuwarden, met 22 minuten voorsprong op zijn eerste achtervolger Jan Uitham.   

 

"De mooiste herinnering is dat ik na het passeren van de finish in de armen viel van mijn vrouw, mijn vader en mijn drie broers. Van de slotkilometers weet ik weinig meer", zei Paping jaren later tegen Max Magazine over zijn winst in de Elfstedentocht. 

 

Rijk werd Paping niet van zijn triomf. Volgens de overlevering kreeg hij twee jaarkaarten voor de ijsbaan van Deventer en een zilveren sigarettendoos.  

Beelden van die barkoude Elfstedentocht van 1963

Reinier Paping 3 jaar geleden