WK-parcours voorgesteld: sprinters komen niet aan hun trekken in Wollongong

  Het WK-parcours lijkt opnieuw iets voor renners als Julian Alaphilippe, de tweevoudige wereldkampioen.

  Een finishlijn aan het strand, een klim in het regenwoud en een start aan de iconische Sea Cliff Bridge: het WK-parcours in Australië belooft spektakel, niet alleen op de fiets, maar ook voor de TV-kijkers. Met lokale held én snelle man Caleb Ewan werd alvast geen rekening gehouden.

  Het WK wielrennen vindt volgend jaar in september plaats in de Australische regio New South Wales, zo'n 80 kilometer onder grootstad Sydney. De wegrit bij de mannen wordt op 25 september afgewerkt. Vandaag is in Australië het parcours en het programma voorgesteld.

   

  De profs vertrekken voor hun wegrit in Helensburgh, in de buurt van de iconische Sea Cliff Bridge. Het gaat 27 kilometer langs de kust, waar de wind vrij spel heeft, tot in Wollongong City.

   

  Na de korte aanloop krijgen de renners voor ze aan het lokale rondje beginnen eerste nog een grote lus van 37,5km onder de wielen geschoven met daarin Mount Kiera Climb. De klim in het regenwoud is bijna 9 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5 procent (max. 15%).

   

  Ook op het locale circuit van 17,5km, dat 12 keer wordt afgewerkt, is het klimmen geblazen. De weg van Mount Ousley Road tot Mount Pleasant (1,1 kilometer) loopt gemiddeld 7,7% omhoog, met een piek tot 14%. De totale afstand van de wegrit bij de mannen: 274,5km.

   

  Een sprintrace krijgen we naar alle waarschijnlijkheid niet. Met thuisrijder Caleb Ewan, misschien wel de snelste man van de wereld, heeft de Australische organisatie dus geen rekening gehouden.

   

  Koersdirecteur Scott Sunderland verwacht een lastig WK. "Het hoogteverschil in de regio zal sommige mensen verbazen. Het parcours heeft alles in zich om een sensationele reeks wedstrijden voort te brengen en mooie herinneringen te creëren voor de renners en de fans."

  Tijdritten op dezelfde dag

  De WK-week begint op 18 september met de tijdritten bij de mannen én de vrouwen. Voor het eerst in de geschiedenis van het evenement worden die op dezelfde dag georganiseerd. 

   

  De tijdritten worden afgewerkt in het centrum van Wollongong op een technisch, maar vlak parcours. De mannen en de vrouwen leggen allebei 37,6km af over twee ronden.

  programma WK wielrennen in Australië
  zondag 18/9 tijdrit vrouwen
    tijdrit mannen
  maandag 19/9 tijdrit mannen beloften
  dinsdag 20/9 tijrit vrouwen junioren
    tijdrit mannen junioren
  woensdag 21/9 mixed-relay
  vrijdag 23/9 wegrit mannen junioren
    wergrit mannen beloften
  zaterdag 24/9 wegrit vrouwen junioren
    wegrit vrouwen
  zondag 25/9 wegrit mannen