Moet Bellingham straf vrezen voor verwijzing naar omkoopschandaal?

  Jude Bellingham is nog altijd maar 18 jaar.

  "Wat verwacht je als je de grootste match van Duitsland aan een scheidsrechter geeft, die eerder al matchen heeft gefikst?" In de emotie van de verloren wedstrijd tegen Bayern München sneerde Dortmund-ster Jude Bellingham (18) onomwonden naar de scheidsrechter. Volgens de Duitse krant Bild riskeert hij daarvoor een schorsing.

  Bij Dortmund waren ze na de 2-3-nederlaag tegen Bayern niet te spreken over de penalty die Bayern kreeg een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd. Hummels raakte de bal met de arm en na overleg met de VAR kreeg Bayern een penalty. 

   

  De penalty legde de eindstand vast. Bij een Noorse televisiezender deed Jude Bellingham daarna een erg opvallende uitpsraak. "Voor mij was het geen penalty. Hij (Hummels) kijkt zelfs niet naar de bal. Hij vecht om bij de bal te komen en die raakt hem."

   

  "Maar kijk naar heel wat beslissingen tijdens de wedstrijd. Je geeft de grootste wedstrijd van Duitsland aan een scheidsrechter die eerder al matchen heeft gefikst. Wat verwacht je dan!" 

  De zaak Hoyzer in 2005

  De uitspraak van Bellingham is een verwijzing naar het verleden van scheidsrechter Felix Zwayer. Die was in 2005 betrokken bij een van de grootste gokschandalen in de geschiedenis van het Duitse voetbal. 

   

  De spilfiguur in die zaak was een andere scheidsrechter, Robert Hoyzer. Die zou contacten hebben gehad met de maffia en wedstrijden vervalst hebben. Zwayer was een van de scheidsrechters die de zaak mee aan het licht bracht, maar werd uiteindelijk zelf geschorst voor zes maanden. 

   

  Hij kreeg die straf omdat hij de manipulatie niet eerder had gemeld en omdat hij 300 euro had ontvangen van Hoyzer om een wedstrijd in de lagere afdelingen als assistent mee te begeleiden.

  Officiële klacht tegen Bellingham?

  Jude Bellingham mag zich aan een onderzoek van de Duitse voetbalbond (DFB) verwachten na zijn kritiek.

   

  "De controlecommissie zal de verklaringen van Bellingham onderzoeken op relevantie voor de sportwetgeving", reageerde voorzitter van de Duitse voetbalbond (DFB), Anton Nachreiner.

  Lees ook: