Hanne Maudens keert terug naar de meerkamp: "Ik heb de microbe weer te pakken"

  Hanne Maudens

  Hanne Maudens heeft beslist om terug te keren naar haar eerste liefde, de meerkamp. De atlete had in september 2020 voor haar mentaal welzijn gekozen om zich te richten op de 400 en 800 meter. "Ik geniet en lach opnieuw."

  Na een mentaal zware periode maakte meerkampster Hanne Maudens vorig jaar de overstap naar de 400 en 800 meter. "Het plezier was toen totaal zoek", zegt Maudens. "Mijn beeld van topsport was verengd naar pijn, afzien, isolement en puur presteren."

   

  "Ik haalde geen voldoening meer uit mijn trainingen en mijn intrinsieke motivatie was weg. Op de koop toe voelde ik mij hierin dan nog compleet falen, topsporters hebben namelijk de neiging om te perfectionistisch te zijn."

   

  "Ik wisselde naar het lopen om alles achter mij te laten en dat was zalig." Onder coach Tim Moriau haalde ze zelfs de selectie van de Belgian Cheetahs. "Ik kwam net uit een moeilijke periode van depressie en onder de vleugels van Tim vond ik weer een warme trainingsaanpak waar mijn mentaal welzijn terug centraal stond."

  Door de meerkamp even los te laten, heb ik ontdekt hoe graag ik het eigenlijk doe. De omstandigheden waren toen gewoon verkeerd.

  Hanne Maudens

  Maar in maart van dit jaar ging het toch weer mis. "Ik kreeg opnieuw het akelige gevoel dat ik op het verkeerde pad was terechtgekomen. Mijn kinderdroom was altijd geweest om de zevenkamp te doen en het besef dat ik in Tokio niet aan de start van de olympische zevenkamp zou staan, werd me te veel."


  Maar na een periode van depressie vond Maudens haar weg naar de meerkamp terug. "Ik heb de microbe weer volledig te pakken. Ik kijk weer uit naar de trainingen en haal er enorm veel voldoening uit. Ik geniet weer en wil me graag laten zien in Parijs en Los Angeles."


  Maudens traint weer onder haar coaches van 2018: Filip Eeckhout en Timothy Hubert. "Door de meerkamp even los te laten, heb ik ontdekt hoe graag ik het eigenlijk doe. De omstandigheden waren toen gewoon verkeerd."

  "Ik hoop dat mijn contract met Sport Vlaanderen weer in orde komt"

  Maudens timmert weer aan de weg, maar die weg loopt niet over rozen, vooral op financieel vlak. "Ik ben voorlopig mijn contract en financiële ondersteuning met Sport Vlaanderen kwijt, al hoop ik dat dit snel weer in orde komt."

   

  "Maar ik laat mij niet van de wijs brengen, onafhankelijk en met de juiste mensen om me heen, bouw ik weer stapje voor stapje aan mij toekomst na een lange lijdensweg van twee jaar. In jezelf investeren is altijd iets moois en krachtigs", zegt Maudens.