Flipkens steunt signaal van WTA: "Het gaat om een mensenleven"

  Kirsten Flipkens speelt al van bij de junioren samen met Peng Shuai.

  Kirsten Flipkens steunt de beslissing van de WTA om alle Chinese toernooien van de kalender te schrappen. Ze hoopt dat er zo eindelijk een doorbraak komt in de zaak-Peng Shuai. "Zolang ze niet vrijuit kan spreken en leven, vind ik het een goed statement", zegt Flipkens.

  De 35-jarige Peng Shuai, een leeftijdsgenote van Kirsten Flipkens, verdween van de radar nadat ze een Chinese toppoliticus had beschuldigd van misbruik. De tennisbond WTA eist verduidelijking en voerde gisteren de druk op door alle Chinese toernooien op te schorten.

   

  "Het is een goed statement", vindt Flipkens. "Iedereen staat erachter, zolang Peng Shuai niet vrijuit kan spreken en leven. Het gaat om een collega en om een mensenleven."

   

  "Ze hebben haar vrijheid afgenomen, omdat ze misbruik aan de kaak stelde. Dat kan gewoon niet zomaar in de doofpot. Het gaat om de vrijheid van een collega, dus het is vanzelfsprekend dat we ermee bezig zijn."

   

  Met 10 toernooien is het Chinese hoofdstuk van de WTA-kalender nochtans belangrijk voor de tennissters. "Het menselijke gaat boven het financiële", aldus Flipkens. "Daarom is het ook een goed statement van de WTA."

   

  Ze hoopt nu dat de ATP het voorbeeld volgt, al liet die vandaag het tegenovergestelde uitschijnen (zie: lees ook). "Hoe meer bonden erachter staan, hoe beter en hoe sterker we staan. Er moet meer duidelijkheid komen dan er tot nu toe geweest is."