52 procent minder CO2 tijdens WK wielrennen in Vlaanderen

  Julian Alaphilippe kroonde zich tot wereldkampioen in Leuven.

  Het WK wielrennen in ons land heeft goede punten gekregen. Dat staat in een duurzaamheidsrapport. Resultaten tonen dat de CO2-uitstoot met 52 procent verminderd is en dat bijna alle gebruikte energie van groene bronnen afkomstig was. 

  Tijdens het WK wielrennen van eind september in Vlaanderen hebben onderzoekers 14 parameters in rekening gebracht: van energie, afval, water en mobiliteit tot gezondheid, inclusiviteit en veiligheid. 

   

  De resultaten toonden onder meer dat 90 procent van de energie van groene bronnen afkomstig was. Door onder meer elektrische en hybride auto's te gebruiken, kon de CO2-uitstoot met 52 procent verminderd worden.

   

  In totaal werd er 24,7 ton afval verzameld, waarvan 29 procent gerecycleerd werd. Omdat er bijvoorbeeld minder merchandising en geen flyers voorzien werden en er gebruik werd gemaakt van herbruikbare bekers, kon het volume afval flink verminderd worden. 

   

  "De resultaten tonen dat we op de goede weg zijn", zegt Tomas Van Den Spiegel van mede-organisator Flanders Classics, "maar we moeten vermijden onszelf op de borst te kloppen. Er is nog een lange weg te gaan."

   

  "De recyclage van afval kan bijvoorbeeld nog beter. Dat moeten we meenemen naar de voorjaarsklassiekers volgend jaar."

  Mooie resultaten, maar is nog werk aan de winkel.

  Tomas Van den Spiegel

  Van den Spiegel: “Goed vertrekpunt voor andere organisaties”

  Impens: “350.000 liter water uitgespaard op WK”