Topsporters getuigen in "De prijs van de winnaar" over hun eetstoornis: "Weegschaal bracht onrust"

  V.l.n.r.: Frank Boeckx, Ann Simons, Gaëlle Mys, Hélène Rousseaux.

  Gisteren kon u op Canvas kijken naar de eerste aflevering van "De prijs van de winnaar", een driedelige docureeks over de keerzijde van het leven als atleet. De eerste aflevering zit boordevol getuigenissen over eetstoornissen. Herbekijk ze op VRT NU. Wij geven al een kleine schets.

  Centraal in de reeks staat het mentale welzijn van de sporters. De getuigen zijn of waren allemaal Vlaamse professionele atleten. De meesten zijn nog actief, enkelen zijn recent gestopt.Zo zijn er getuigenissen van onder meer Frank Boeckx (voetbal), Ann Simons (judo), Louise Carton (atletiek) en Hélène Rousseaux (volleybal).

   

  Ze spraken zich openlijk uit: de druk op topsporters is enorm, de verwachtingen zijn hoog, de doelstellingen soms onrealistisch. In de eerste uitzending spreken ze allemaal over de eetstoornis die ze ontwikkeld hebben tijdens hun loopbaan.

  Volgende week komt de druk van coach/omkadering aan bod, in de laatste aflevering is er aandacht voor depressies/burn-outs. 

   

  Herbekijk de eerste aflevering op VRT NU.

  "Je begint er vol vertrouwen aan, maar je kunt eigenlijk niemand 100% vertrouwen"

  Allemaal weten ze waarom ze als kind graag hun sport deden. "Maar als jonkie heb je geen idee wat je allemaal te wachten staat", opent ex-volleybalinternational Freya Aelbercht. "Je bent vol motivatie en goede wil. Je hebt een open blik en vertrouwt iedereen, je zou iedereen moeten vertrouwen. Zo begin je aan je avontuur."

   

  "Naarmate je ouder wordt en meer en meer situaties meemaakt of ziet gebeuren, weet je dat je eigenlijk niemand 100 procent kunt vertrouwen in dit verhaal."

   

  Ann Simons, ex-judoka met olympisch brons in Sydney 2000: "Ik denk dat de buitenwereld de topsporter ziet als iemand met superveel zelfvertrouwen, die er staat, weet wat hij wil, die veel veerkracht en doorzettingsvermogen heeft." Maar dat blijkt niet zo.

   

  "Het beeld is dat wij tegen alles kunnen. Maar in realiteit is dat helemaal niet zo en zijn we ook gewoon maar mensen", verkondigt Aelbrechts volleycollega Hélène Rousseaux.

   

  Basketballer Retin Obasohan: "Als topsporter is je hobby je job, je verdient goed en hebt een mooi leven. Dus al het slechte dat erbijkomt, daar mag je niet over klagen. Maar dat is niet juist, dat weten we allemaal wel. Iedereen heeft zijn problemen."

  Freya Aelbrecht.

  "Het woord "weegschaal" bracht enorm veel emotie, onrust en spanning mee"

  De jonge topsporters-to-be leefden bij wijze van spreken in een bubbel. Rousseaux: "Wij stonden op, gingen naar school, aten, trainden 4 à 5 uur, aten, studeerden en gingen slapen. Wij hadden nog nul connectie met de buitenwereld."

   

  "Je staat ermee op en gaat ermee slapen", verwoordt Aelbrecht het. "Dat gevoel zit in je lichaam. Je wil alles uit de kan halen om de beste te worden."

   

  En dan ga je soms maniakaal dingen doen. Onder meer voeding, wat en hoe je eet, is daarbij een belangrijke factor. En daar werden ze al op jonge leeftijd mee geconfronteerd.

   

  Boeckx: "Ik herinner me dat toen ik 8 jaar was en bij Lierse ging voetballen, ik na een jaar bij de jeugdcoördinator moest komen. Iedereen mocht zich gaan douchen, maar ik moest extra rondjes lopen om mijn gewicht te verliezen."

   

  Rousseaux: "Ik dacht dat hoe magerder ik ben, hoe beter voor mijn lichaam, hoe minder druk op mijn knieën."

   

  Aelbrecht: "Het woord "weegschaal" bracht zoveel emotie, onrust en spanning. Er was een dikke groep en een dunne groep. Dat werd naar ons toe niet zo letterlijk genoemd, maar binnen de staf zeker wel. Je ging in groep op de weegschaal staan en dat gewicht werd luidop geroepen."

   

  Rousseaux: "Er werd voor de groep gezegd dat er meisjes waren bijgekomen en dat dat schandalig was. Dat dat niet past in een topsportomgeving."

  Ik was net puber en kreeg mijn eerste regels. Ik kwam wat procenten vet bij en dat werd als "niet goed" aangetoond. Dat vet moest er terug af.

  Hélène Rousseaux

  Die mentale onrust rond het gewicht leidde tot excesssen bij sommigen, besefte Aelbrecht achteraf. "Dat baande zich stelselmatig een weg in hun leven. En voor je het weet eet je geen pasta, aardappelen of brood meer, je lunch zijn 3 blaadjes sla of tomaten, je dronk veel water."

  "Je hebt boulimie en anorexia als eetproblemen, maar iemand die 2 dagen voor een weging niet eet, heeft ook een eetprobleem. Dus ik denk dat er zeker 5 à 6 speelsters waren. Dat was een vrij serieus probleem in ons team, maar er is nooit gehoor aan gegeven."

  Bij Rousseaux nam dat een extreme vorm aan: "Mijn eetprobleem is gestart in de volleybalschool. We werden meteen met vetmetingen en een bepaalde manier van eten geconfronteerd. Ik was toen ook net puber en kreeg mijn eerste regels. Ik kwam wat procenten vet bij en dat werd als "niet goed" aangetoond. Dat vet moest er terug af." Dat deed ze door over te geven.

  "In het begin gebeurde dat af en toe, toen ik vond dat ik te veel gegeten had. Door dat overgeven begon ik evenwel meer te eten en dus meer over te geven. Dat kwam tot een punt dat het een paar keer per dag was."  

  "Mijn zelfbeeld was soms heel laag. Ik vond mezelf vaak dik, niet mooi of degoutant. Ik nam het mezelf kwalijk dat ik dat maar bleef doen, hoewel ik er wou mee stoppen."


  Ondertussen is Rousseaux helemaal genezen: "Dat voel ik. Maar dat zit toch nog altijd ergens. Je weet wat de triggers zijn, je bent daar altijd voorzichtig voor. Dat blijft je hele leven."

  Hélène Rousseaux.

  Een greep uit de getuigenissen

  Bekijk de trailer

  Blijf niet met je problemen zitten

  Heb je zelf problemen met eten, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken bij je huisarts of een psycholoog. Je vindt ook heel wat nuttige informatie over eetstoornissen op de website van de vereniging Anorexia Nervosa - Boulimia Nervosa of op de website van Eetexpert, het Vlaamse kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen