Vandenbempt: "Ontslag van Kompany was lang ondenkbaar, maar nu niet meer"

  Het tiende puntenverlies van het seizoen voor Anderlecht tast het aura van coach Vincent Kompany aan, ziet Peter Vandenbempt in zijn analyse van de 15e speeldag. Ook Club Brugge moet zich zorgen maken over twee zaken.

  "Er heerst onzekerheid binnen Anderlecht"

  Anderlecht kon nog maar eens niet winnen, nu bleef het op een 1-1-gelijkspel steken tegen KV Kortrijk. Bestaat de kans dat coach Vincent Kompany deze week wordt ontslagen? Nee, natuurlijk niet. 

   

  Maar het is duidelijk dat zelfs Kompany niet nog zo'n paar resultaten en prestaties zoals tegen Antwerp en Kortrijk moet neerzetten. Want dat gaat hij toch niet overleven, denk ik.

   

  Een ontslag van Vincent Kompany was lang ondenkbaar, zeker in zijn eerste jaren als speler-trainer was hij eigenlijk groter dan de club en ook vorig jaar kreeg hij het vertrouwen van het nieuwe bestuur ten koste van Frank Vercauteren. Maar een ontslag is toch niet langer ondenkbaar.

   

  We zijn eind november, in wat eigenlijk het tweede seizoen is van Kompany als sportief eindverantwoordelijke. Vorig jaar had hij een behoorlijke tweede seizoenshelft en play-offs, qua niveau, niet qua resultaten. De mensen van het bestuur vinden ook dat er een goede transferperiode is geweest. 

   

  Maar de vaststelling is nu toch eind november dat de ploeg er nog niet staat, dat er geen constante in zit. En - niet onbelangrijk in Anderlecht - ook de jeugd, van wie Kompany zegt dat hij ze beter moet maken (zoals Verschaeren, Amuzu, El Hadj...), is niet noodzakelijk zo veel beter geworden. En de resultaten zijn gewoon slecht.

  Bepaalde keuzes van Kompany over het spelsysteem, over spelers worden in vraag gesteld, en echt niet alleen door ontevreden bankzitters.

  Wesley Hoedt brak gisteren op de persconferentie zeer nadrukkelijk een lans voor de coach. De mensen die het bewind voeren in Anderlecht, willen natuurlijk ook niet liever dat het project met Kompany slaagt. 

   

  Maar er is wel degelijk onzekerheid binnen de club. En verdeeldheid ook in de kleedkamer: bepaalde keuzes van de coach over het spelsysteem, over spelers worden in vraag gesteld, en echt niet alleen door ontevreden bankzitters. Dat zijn de wetten van het voetbal, natuurlijk.

   

  Intussen is het zo geëvolueerd dat op Neerpede niemand echt zeker is dat het op deze manier goed gaat komen. Er zal de komende week wellicht veel gepraat en vergaderd worden met de coach, met de staf en met de spelers. 

   

  Het is dan maar aan de spelers om een keer te zeggen wat ze er van vinden en waar het op staat, en niet alleen maar tegen journalisten. En dat kan dan misschien nog een kentering veroorzaken en misschien de echte start zijn van Anderlecht dit seizoen. 

   

  Maar het is duidelijk dat nog een paar weken aanmodderen niet meer zal gebeuren.

  Lees ook:

  "Applaus voor KV Mechelen, doe zo voort"